Svetlá nad bunkrami sa v sobotu opäť rozsvietia aj v Jesenskom

Ropík v Jesenskom pri pohľade spredu

JESENSKÉ – Výročie všeobecnej mobilizácie československej brannej moci z roku 1938 si v sobotu 21. septembra 2019 opäť pripomenú aj v Jesenskom pri Rimavskej Sobote. Stane sa tak zapojením do akcie Svetlá nad bunkrami.

Podujatie odštartuje o 19:00 prehliadkou ropíka, teda ľahkého vojenského opevnenia vzor 37 pri železničnej stanici v Jesenskom. O 19:30 nasleduje prednáška Československé opevnenie na Gemeri, ktorú odprezentuje Norbert Mogyorósi z Baníckeho múzea v Rožňave.

Medzi 20:30 a 21:00 akcia vyvrcholí samotným nasvietením pevnôstky v rámci spomínanej akcie Svetlá nad bunkrami, ktorá sa pravidelne koná v Čechách i na Slovensku.

Teplý čaj bude zabezpečený. Na podujatí predstavíme aj jednu zaujímavosť,“ avizoval pre Sobotnik.sk organizátor Ján Rešetár.

Bunkrov bolo v okolí až 64, zachovali sa dva

Bunker pri stanici v Jesenskom bol na danom mieste vybudovaný zrejme pre jeho strategickú polohu pri významnej dopravnej tepne. Bol súčasťou celkovo 64 opevnení v tejto oblasti, z ktorých sa však zachovali len dva, ostatné boli odstrelené.

Ropík v Jesenskom vďačí za svoje zachovanie pravdepodobne polohe, keďže bol postavený blízko iných budov a jeho odstrelenie by ich mohlo poškodiť.

Názov „ropík“ označuje ľahké opevnenie vzor 37 a je odvodený od skratky ROP – Ředitelství opevňovacích prací. Šlo o organizáciu, ktorá mala pred II. svetovou vojnou na starosti prípravu výstavby opevnení v teréne, hlavne v pohraničí.

Posádku ropíka tvorilo sedem mužov. Opevnenie bolo vybavené guľometmi, periskopmi na pozorovanie či ručnými ventilátormi na odsávanie splodín pri paľbe. V celom Československu bolo postavených okolo 10 000 takýchto bunkrov.

Zdroj: Ján Rešetár, Facebook.com Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár