Neprispôsobiví asociáli ničia vlakovú zastávku Tisovec, obťažujú aj ľudí

TISOVEC – Vlaková zastávka Tisovec – mesto bola zrekonštruovaná len pred pár mesiacmi. Dlho sa v pôvodnom stave ale neohriala. Neprispôsobiví spoluobčania, ktorí často chodia vlakmi, si krátia čas nezvyčajným spôsobom. Rozhadzujú kamienky, rozbíjajú lavičky, narúšajú pokoj cestujúcich. Video, ktoré sa nachádza na konci článku, bolo nahraté 4. septembra 2019.

Keďže dochádzam do školy vyše 30 kilometrov, som odkázaný aj na cestovanie vlakmi. V spomínaný deň sa partia malých výrastkov na stanici začala biť, kopať do seba, kričať po sebe. To isté sa odohrávalo až po Hačavu, kde vystúpili. Pri čakaní na oneskorený vlak sa začali obhadzovať skalkami, rozhadzovali ich po betóne.

Ich mama len tak ľahostajne sedela na lavičke a smiala sa na tom s nimi. Počas potýčky tieto dve deti triafali aj do iných ľudí, ktorí takisto čakali na vlak. Mne osobne sa to normálne určite nezdalo a čudoval som sa hlavne ich matke, ktorá ich v tom priam podporovala.

PREČÍTAJTE SI: Medzi Tisovcom a Jesenským budú jazdiť nové vlaky

Problémy robia aj vo vlakoch

Ich správanie, ktoré dávajú najavo aj vo vlakoch, nie je podľa mňa vôbec v súlade so spoločenskými normami. Napríklad, v utorok 3. septembra 2019, nemal jeden „študent“ platnú preukážku na vlak, no bol presvedčený, že by mal cestovať zadarmo. Keď mu vlakvedúca povedala, že mu zľavu nemôže dať, postavil sa a výhražne nad ňou postával. Našťastie si potom sadol a neublížil jej. Keďže cestoval len do najbližšej obce, vyhodiť ho nebolo potrebné. Pred rokom sa však neprispôsobiví neovládli a napadli rušňovodiča a vlakvedúcu. Za tento čin však podľa názoru viacerých nedostali primeraný trest.

Spomínam si, že niekedy začiatkom roku 2019 nastúpili v Rimavskej Píle do vlaku asi desiati, už na podhľad a podľa správania neprispôsobiví spoluobčania. Sadli si blízko jednej slečny, ktorá im nič nerobila ani nehovorila. Postupne jej však napriek tomu začali nadávať v zmysle, aká je štetka vypatlaná, že ju pojebú. Mladá žena sa zľakla a pre istotu si odsadla a nasadila slúchadlá na uši.

Osobitnou kapitolou sú hygienické návyky neprispôsobivých, ktoré možno len ťažko považovať na dostatočné. Stáva, že keď sa ich vo vlaku nazbiera viac, celý vagón doslova smrdí pachom neumytých tiel. Chápem, že ide o chudobných ľudí, ale pravidelne sa umyť aspoň raz za čas môže snáď každý.

PREČÍTAJTE SI: Tisovec je bránou do malebného kraja, jeho stanica však vyzerá ako z vojnovej zóny

Cestovanie vlakmi na trase Tisovec – Rimavská Sobota preto môže byť občas aj potenciálne nebezpečné. Všetky tieto situácie som zažil na vlastnej koži a téme sa chcem ďalej venovať. Poprosím teda, ak máte nejaké nepríjemné skúsenosti z tejto trate, aby ste sa s nimi podelili v komentároch, prípadne nám ich poslali na adresu redakcia.sobotnik@gmail.com.

Prepravca neeviduje sťažnosti na neprispôsobivých

Cestujúci je povinný správať sa vo vlaku tak, aby nedošlo k poškodeniu zdravia, bezpečnosti a majetku cestujúcich. V tomto zmysle neustále apelujeme na našich cestujúcich, aby akékoľvek nezákonné konanie alebo obťažovanie zo strany spolucestujúcich bezodkladne hlásili vlakovému personálu,“ uviedol pre Sobotnik.sk Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Ďalej dodal, že od začiatku roka 2019 evidujú 29 podaní na neprispôsobivých spolucestujúcich v celej SR. „Avšak ani jedno z podaní sa nevzťahuje na trať Tisovec – Rimavská Sobota,“ dodal Kováč.

Zdroj: Matej Hank, ZSSK  Foto a video: Matej Hank

Pridaj komentár