Vláda Lučeneckému okresu rozdá 1,3 milióna eur, nezamestnanosť klesla k 7,5 %

vládaBUZITKA – Po Kokave nad Rimavicou vláda v tomto týždni ( v stredu 28. 8. 2019) zasadla aj na výjazdovom rokovaní v Buzitke v Lučeneckom okrese. Samosprávam a iných subjektom rozdá 1,3 milióna eur a pochválila sa aj pozitívnymi číslami o nových pracovných miestach či znižovaní nezamestnanosti.

Najviac pre Fiľakovo, vývojové centrum v Lučenci

Najviac z pôvodného balíka, 130 000 eur, sa ujde Fiľakovu na nákup multifunkčného zametacieho stroja pre verejnoprospešné služby mesta. Druhú najvyššiu čiastku dostane Divín – 70 000 eur na rekonštrukciu kultúrneho domu a 12 000 na rekonštrukciu kaštieľa. Obci Tomášovce kabinet priklepol 70 000 eur na rekonštrukciu budovy skladu na stolársku a zámočnícku dielňu v rámci podniku sociálnej ekonomiky.

Po 40 000 eur sa ujde samospráve Lovinobane na zníženie energetickej náročnosti kultúrneho domu a Cirkevnému zboru ECAV Dobroč na rekonštrukciu evanjelického kostola. Dedina Ábelová bude podporená 30 000 eurami na revitalizáciu námestia a vytvorenie oddychovej zóny v centre obce.

Nad rámec pôvodne avizovaného milióna eur, ktorý vlády kabinet dáva každému najmenej rozvinutému okresu na výjazdovom zasadaní, vláda podporí sumou 140 000 eur aj vznik vývojového centra v Lučenci. O téme sme písali v samostatnom článku. Za zmienku stojí aj ďalšia menšia suma 5000 eur. Kabinet ňou prispeje na zriadenie husitského múzea v dedine Praha.

Nižšia nezamestnanosť a viac práce

Pochopiteľne, vláda sa pochválila aj dobrými číslami v oblasti zamestnanosti. Podľa jej podpredsedu Richarda Rašiho klesla nezamestnanosť za tri roky z viac ako 16 percent na súčasných vyše 7,5 percenta. V okrese podľa údajov vládneho kabinetu v sledovanom období pribudlo 1900 nových pracovných miest. Naopak, z evidencie nezamestnaných ubudlo 60 percent uchádzačov o zamestnanie.

Ako dodal minister práce Ján Richter, v evidencii uchádzačov o zamestnanie stále zostáva okolo 3500 ľudí. Takmer 1700 z nich však má len základné či dokonca neukončené vzdelanie. Podľa Richtera ale môžu nájsť uplatnenie v jednom z piatich sociálnych podnikov v Lučeneckom okrese.

Zdroj. Rokovania.gov.sk, zasadnutie vlády SR, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár