BBSK v okrese R. Sobota preinvestuje 3,5 milióna na cesty, najviac v kraji

RIMAVSKÁ SOBOTA – Najvyššiu sumu na rekonštrukciu a výstavbu ciest II. a III. triedy a cyklotrás dostane v roku 2020 v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) okres Rimavská Sobota. Z celkového balíka 28 miliónov eur pre celý kraj sa okresu ujde čiastka 3,5 milióna eur. Rozhodli o tom krajskí poslanci na svojom dnešnom (17. 10. 2019) zasadnutí v rámci schvaľovania rozpočtu BBSK na rok 2020.

Za R. Sobotou nasledujú okresy okresy Banská Bystrica (2,9 milióna eur), Lučenec (2,6 milióna eur), Veľký Krtíš (2,4 milióna eur) a Zvolen (2 milióny eur). Okresom BreznoRevúca sa ujde po približne 1,7 milióne eur, okresu Žiar nad Hronom asi 1,5 milióna eur. Vyše milióna eur pôjde na cesty v každom z okresov Detva, Krupina, Poltár a Žarnovica.

Jedným z projektov v oblasti cestnej infraštruktúry má byť aj pokračovanie výstavby cyklotrasy Rimavská Sobota – Poltár. Zatiaľ z nej bola postavená len malá časť priamo v Rimavskej Sobote, od bývalej Hypernovy na Včelinec. Celkový rozpočet projektu je až 3,8 milióna eur, v budúcom roku chce BBSK preinvestovať na tento účel 110 000 eur.

„Pokračujeme v tom, čo si myslíme, že je pre všetkých obyvateľov kraja dôležité, rekonštrukcie ciest, po ktorých denne cestujú do škôl, zamestnania alebo za lekármi. Z roka na rok investujeme viac peňazí do ciest a investujeme do ciest rekordné sumy. Prognóza i rozpočet sú však opatrné, do úvahy berieme novelu zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá nás pripravila o šesť miliónov eur aj spomalenie ekonomiky,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Financie i na školy

Krajskí poslanci rozhodli aj o prerozdelení financií na modernizáciu a rekonštrukciu škôl v kraji v celkovej sume zhruba 10 miliónov eur. V našich regiónoch budú podporené školské zariadenia v Lučenci, Tornali, Veľkom Krtíši, Poltári, Fiľakove i Rimavskej Sobote.

Medzi najväčšie kapitálové investície v oblasti kultúry bude v budúcom roku patriť rekonštrukcia strechy Novohradskej knižnice v Lučenci. Kraj na ňu vynaloží 300 000 eur.

Zdroj: Marcela Glevická, hovorkyňa BBSK, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár