TIP NA SOBOTU: Náučný chodník Drnava približuje históriu i prírodu

DRNAVA – Novým náučným chodníkom, ktorý otvorili v obci Drnava pri Rožňave, sa návštevník vráti do slávnych dôb baníctva, uvidí viaceré historické pamiatky a spozná i krásy okolitej prírody. Túto turistickú zaujímavosť otvorili vďaka iniciatíve miestnych nadšencov.

Osem informačných tabúľ v dvoch jazykoch

Náučný chodník, nazvaný Poklady Drnavy, je dlhý 4,5 kilometra a má osem zastavení s informačnými tabuľami v slovenskom aj maďarskom jazyku. Trasa je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi, alebo skupiny žiakov škôl.

Značená trasa sa začína pri Drnavskej železiarni a pokračuje okolo mohutného, viac ako 300-ročného duba k zrekonštruovanej štôlni Dionýz. Tam bola vybudovaná oddychová zóna s altánkom a malým jazierkom.

 

Následne trasa vedie intravilánom obce cez les, odkiaľ je krásny výhľad na celú dedinu. Po ceste k ďalšiemu zastaveniu – kaplnke panny Márie – sú informačné tabule popisujúce faunu a flóru v obci a jej okolí. Poslednými zastaveniami je jednoposchodový barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov a katolícky kostol sv. Mikuláša z roku 1779.

Naším cieľom je priblížiť návštevníkom obce, turistom smerujúcim do Zádielskej doliny, ale aj miestnym obyvateľom prírodné, historické a banícke zaujímavosti v Drnave,“ informoval starosta obce Tibor Balázs.

Aj na bicykli

Trasu náučného chodníka Poklady Drnavy je možné absolvovať aj na bicykli. V sedliackom dvore Tulipán si dokonca môžete vypožičať elektrobicykel a okrem náučného chodníka spoznať aj širšie okolie doliny Čremošnej, Volovských vrchov, Slovenského krasu či Zádielskej tiesňavy.

Zdroj a foto: obec Drnava

Pridaj komentár