TIP NA SOBOTU: Kláštorný komplex v Gombaseku sa zmenil na nepoznanie

GOMBASEK – Len pred niečo ako viac rokom to bolo miesto zarastené burinou s jedným vytŕčajúcim múrom, dnes je to upravený areál, v ktorom môžu návštevníci obdivovať pozostatky dávnej architektúry. Kláštorný komplex v Gombaseku, časti obce Slavec, je ideálnym miestom na oddych a spoznanie čriepkov regionálnej histórie.

Obnova od roku 2017

Premena tohto miesta sa začala v roku 2017 vďaka aktivite občianskeho združenia (OZ) Sine Metu, ktoré približne dvojhektárový pozemok odkúpilo. Jeho členovia a ďalší dobrovoľníci priestranstvo vyčistili od buriny a náletovej zelene. Potom v roku 2018 nasledoval archeologický výskum, vedený Alexandrom Botošom z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.

„Počas výskumu sme otvorili osem archeologických sond, pokryli sme celý kláštor. Zaujímavosťou je, že sme objavili aj jeden objekt, ktorý pochádza z 8. storočia. Teda lokalita bola osídlená už v tom čase,“ priblížil Botoš.

Vďaka výskumu sa spod zeme vynoril pôdorys zaniknutého kostola s rozmermi 30 x 11 metrov. Jeho sedemmetrový múr je dnes akýmsi symbolom lokality. Dobre viditeľné sú aj zvyšky opevnenia, ktoré bolo súčasťou neskoršej pevnosti.

Členovia OZ Sine Metu kláštorný komplex nielen vyčistili, ale sa oň aj príkladne starajú. Od našej prvej návštevy začiatkom jari 2018 ho zmenili na nepoznanie k lepšiemu. Pribudli chodníky či tradičná drevená brána, ktorá je vstupom do areálu. Najviditeľnejšou zmenou je nová zvonica.

Plány združenia tu však nekončia, zamýšľajú napríklad zmeniť bývajú kúriu, ktorá stojí neďaleko zvyškov kostola a pevnosti, na múzeum. V ňom majú byť prezentované nálezy z lokality nájdené počas archeologického výskumu.

História siahajúca do stredoveku

Prvá písomná zmienka o pavlínskom kláštore v Gombaseku je z roku 1371. Na svoj účel slúžil do roku 1566, kedy sa ho zmocnil Juraj Bebek, ktorý konvertoval na evanjelickú vieru. Mníchov vyhnal, ich cennosti a peniaze vyraboval a kláštor dal prestavať na pevnosť.

Po jej zániku lokalita slúžila ako zdroj stavebného materiálu pre miestnych obyvateľov, ktorí postupne rozoberali kamenné múry až takmer po základy. Uvedený sedemmetrový fragment steny kostola sa zachoval akoby zázrakom.

Zdroj: OZ Sine Metu, Alexander Botoš, Foto a video: Sobotnik.sk

One Reply to “TIP NA SOBOTU: Kláštorný komplex v Gombaseku sa zmenil na nepoznanie”

  1. Pingback: R. SOBOTA: Múzeum počas novembra vystavuje kovania zo zaniknutého kláštora

Pridaj komentár