MURÁNSKA HUTA: Počas Dňa obce podporia obnovu „brány“ do dediny

MURÁNSKA HUTA – Súčasťou prvého ročníka Dňa obce Muránska Huta bude i dobrovoľná finančná zbierka na rekonštrukciu „vstupnej brány“ do dediny – chátrajúcej budovy bývalého pohostinstva a potravín. Podujatie sa koná 5. októbra 2019 od 10:00.

Schátraná a opustená budova, ktorá je vstupnou bránou do našej obce, mrzí asi každého z nás. Obecné zastupiteľstvo sa našťastie rozhodlo, že nastal čas zachovať našu históriu a zachrániť budovu. Prajeme si, aby už vstup do našej krásnej obce oslovil všetkých návštevníkov,“ uviedol starosta Marian Szentandrássi.

Cieľom je podľa neho zriadiť v priestoroch budovy pamätník predkov, tradícií, remesiel a prezentovať príbehy ľudí z Muránskej Huty. „Pripomenúť si, kto tu vyrastal, žil a niečo pre nás zanechal,“ dodal starosta.

Samospráva sa preto obracia na občanov s prosbou o dobrovoľný finančný príspevok na zaistenie nákupu schátranej budovy. „Ako určitú protihodnotu vám ponúkame možnosť získať trvalé a viditeľné spojenie s touto dominantou Muránskej Huty tak, že sa stanete ‚patrónom‘ jednej alebo niekoľkých kamenných kociek na dlažbe a obklade v plánovanej pamätnej izbe,“ uvádza vedenie obce.

Plocha je obmedzená, podľa vlastných slov sa však budú usilovať, aby mal každý darca svoje meno napísané na pamätnej mramorovej kocke. Takto si chcú uctiť a zviditeľniť mená tých, ktorým nie je ľahostajné kultúrne posolstvo našich predkov. Zároveň budú všetci zapísaní v kronike obce a prvej návštevnej knihe.

Spôsob vykonania dobrovoľnej zbierky:

  • zaslaním finančných prostriedkov na účet Obce Muránska Huta vedený v SLSP a. s Revúca.,
    číslo IBAN: SK92 0900 0000 0051 4290 6628 Variabilný symbol: 109 správa pre
    prijímateľa: Dobrovoľná zbierka
  • v hotovosti do pokladne Obecného úradu v Muránskej Hute s označením ,,Dobrovoľná
    zbierka“, počas úradných hodín
  • darovaním predmetov, v cene ktorých je zahrnutý peňažný príspevok: Obecný úrad
    Muránska Huta s označením ,,Dobrovoľná zbierka“ počas úradných hodín.
  • zbierka predmetov súvisiacich s históriou obce na použitie do pamätnej izby: Obecný úrad
    Muránska Huta s označením ,,Dobrovoľná zbierka pamätná izba“ počas úradných hodín.

Bohatý program

Samospráva si však okrem zbierky prichystala bohatý sprievodný program Dňa obce. Vystúpia počas neho Šumiačania, heligonkári, Folklórna skupina spod Kohúta, spevácky zbor Levenda z Muráňa a rodina Handulovcov z Telgártu.

Súčasťou akcie budú hry a súťaže pre deti, remeselnícke stánky, halušky zo Zbojskej, kapustnica, hutnícky guľáš a palacinky.

Zdroj: Marian Szentandrássi

One Reply to “MURÁNSKA HUTA: Počas Dňa obce podporia obnovu „brány“ do dediny”

  1. Pingback: Ako sa žije v Muránskej Hute? Ťažšie, ale krásne, hovorí starosta M. Szentandrassi

Pridaj komentár