Okres R. Sobota stále vedie rebríček nezamestnanosti, neklesla pod 15 %

15Okres Rimavská Sobota má stále najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti, ktorá v ňom ako v jedinom okrese SR presahuje 15 %. Vyplýva to z aktuálnych štatistických údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny za september 2019.

V Rimavskosobotskom okrese bola v sledovanom období nezamestnanosť na úrovni 15,04 %. Vyjadrené iným číslom, bolo v ňom 5866 disponibilných uchádzačov o zamestnanie.

Druhá najvyššia miera nezamestnanosti, 14,49 %, bola v okrese Kežmarok. Na treťom mieste sa umiestnil opäť okres z našich regiónov – Revúca s 12,9 % nezamestnanosťou. Do prvej päťky patrí aj okres Rožňava, ktorý má nezamestnanosť 12,26 %.

V rámci celej SR je aktuálna miera nezamestnanosti 5,04 % a v porovnaní s augustom stúpla o 0,07 %. Najnižšia nezamestnanosť je v okrese Nitra – 2,08 %. Medzi ďalšími okresmi s najnižšou nezamestnanosťou sú okresy Trenčín, Bratislava V, Piešťany a Ilava.

Vláda síce Rimavskosobotskému okresu síce vo februári 2019 sľubovala vytvorenie nového závodu s 500 až 1000 pracovnými miestami, aktuálne o ňom však mlčí. Naopak, podľa investora je zámer stále aktuálny a môže v ňom vzniknúť niekoľko sto pracovných miest.

Situáciu so zamestnanosťou v okrese R. Sobota môže negatívne ovplyvniť aj nahlásené hromadné prepúšťanie vo firme Botex. O prácu môže prísť 140 ľudí, výpovedné lehoty im skončia koncom novembra.

Zdroj a foto: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

Pridaj komentár