OŽĎANY: O budúcnosti kaštieľa budú kompetentní hovoriť na rokovaní

kaštieľaOŽĎANY – Budúcnosť ožďanského kaštieľa, ktorému začiatkom októbra zhorela šindľová strecha, bude predmetom stretnutia a následnej tlačovej konferencie, ktorá sa v pondelok 14. októbra 2019 uskutoční priamo pred vyhorenou pamiatkou v Ožďanoch.

V pondelok sa koná rokovanie na túto tému. Po tomto rokovaní budú na tlačovej konferencii o výsledkoch a možnostiach spolupráce na obnove vyhoreného kaštieľa informovať István Vavrek, poslanec Národnej rady SR, a Konrád Rigó, štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR,“ informovala Nora Pataky zo sekretariátu tajomníka MK SR.

Dodala, že na rokovaní bude prítomná aj Zuzana Klasová, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica, Tomáš Privitzer, zástupca Bystrickej dopravnej spoločnosti, ktorá je majiteľom kaštieľa, ako aj Csaba Csízi, prednosta Okresného úradu Rimavská Sobota.

Na mieste požiaru vo štvrtok 3. októbra 2019 zasahovalo podľa Kataríny Križanovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Profesionálni príslušníci HaZZ boli z Rimavskej Soboty, Lučenca a Poltára, členovia DHZ z obcí Ožďany, Poltár a Kružno.

Požiar trval podľa očitých svedkov len krátko, napriek tomu však kompletne zničil šindľovú krytinu i krov na celom objekte. Podľa polície vznikli škody vo výške najmenej 300 000 eur. Majiteľ kaštieľa nemal objekt poistený.

Ožďanský kaštieľ bol pravdepodobne postavený na mieste staršieho hrádku. Poškodený bol počas druhej svetovej vojny. Po nej však dostal nový strechu a bol čiastočne opravený. Za socializmu a ani po Nežnej revolúcii ale nebol nijako využívaný.

Zdroj: Nora Pataky, MK SR, Sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár