OŽĎANY: Kaštieľu, v ktorom sa narodila Levočská biela pani, zhorela strecha

OŽĎANY – Strecha renesančného kaštieľa v Ožďanoch vo štvrtok podľahla ničivému požiaru. Šindľová krytina i trámy zhoreli prakticky úplne. Hasiči už len dohášajú lokálne ohniská.

Prebieha hasenie strechy po celom obvode. Kaštieľ má rozmery zhruba 40 x 40 metrov. Strecha horí v celom rozsahu. Kaštieľ je už prakticky bez strechy. Dohášame len jednotlivé ohniská na rozsiahlej ploche,“ uviedol Marián Brádňan z HaZZ Rimavská Sobota.

 

Na mieste je podľa jeho slov aj zisťovateľ príčin požiarov. Príčina požiaru zatiaľ nie je jasná, ale jednou z pravdepodobných verzií je podpaľačstvo.

DOPLNENÉ 3. 10. 2019 o 21:05: Ako informovala Katarína Križanová z Prezídia HaZZ, na mieste napokon zasahovalo takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Profesionálni príslušníci HaZZ boli z Rimavskej Soboty, Lučenca a Poltára, členovia DHZ z obcí Ožďany, Poltár a Kružno. „Hasičom sa požiar kaštieľa krátko pred 20:00 podarilo lokalizovať. Naďalej pracujú na jeho likvidácii,“ dodala.

Ožďanský kaštieľ bol pravdepodobne postavený na mieste staršieho hrádku. Poškodený bol počas druhej svetovej vojny. Po nej však dostal nový strechu a bol čiastočne opravený. Za socializmu a ani po Nežnej revolúcii ale nebol nijako využívaný.

Zdroj: HaZZ, Sobotnik.sk, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár