OŽĎANY: Vlastník kaštieľa môže od ministerstva získať na obnovu 200 000 eur

OŽĎANY– Sumu 200 000 eur na záchranu renesančného kaštieľa v Ožďanoch môže získať od Ministerstva kultúry (MK) SR jeho vlastník, ktorým je Bystrická dopravná spoločnosť (BDS). Na dnešnej (14. 10. 2019) tlačovej konferencii v Ožďanoch o tom informoval štátny tajomník MK SR Konrád Rigó.

Tento kaštieľ patrí súkromnému vlastníkovi, s ktorým sme nadviazali kontakt a mali sme osobné i telefonické rokovania. Majiteľ prisľúbil patričné financovanie a investovanie do objektu. Na druhej strane, MK SR má dotačný program, ktorý má termín 8. november 2019. Do tohto termínu vlastník vypracuje projektovú dokumentáciu a odovzdá ju ministerstvu,“ priblížil Rigó.

Podľa vlastných slov dúfa, že odborná komisia sa k tomuto projektu postaví pozitívne a tým pádom štát dokáže vstúpiť do projektu a podporiť rekonštrukciu kaštieľa.

Aj zavretý lákal turistov

Ako pokračoval starosta Oždian Ján Matej, ku kaštieľu aj počas leta chodievali turisti, hlavne z Maďarska, ktorí si ho chceli prezrieť. „Brána však bola zavretá, preto sa otáčali. Oslovil som teda majiteľov, aby sme ku kaštieľu osadili aspoň nejaké informačné tabule o jeho histórii, čo sa tu dialo,“ povedal starosta.

Dodal tiež, že verí, že nová strecha by kaštieľ mohla zachrániť, keďže napriek zlej statike niektorých múrov a klenieb sú iné časti stavby v dobrom stave. „V roku 1996 sa tu postavila koniareň, začali sa budovať, respektíve prehlbovať pivnice. Tie katakomby sú v celkom dobrom stave, platne a piliere, ktoré boli vtedy urobené, držia,“ podotkol Matej.

Pokúsili sme sa získať aj vyjadrenie majiteľa, spoločnosti BDS. Hoci sme im opakovane telefonovali, ani jeden hovor nezodvihli.

Požiar začiatkom októbra spôsobil podľa polície na kaštieli škodu minimálne 300 000 eur. Ako tvrdili očití svedkovia, šindľová krytina zhorela behom 20 až 30 minút. Plamene úplne zničili aj krov. Na mieste vtedy zasahovalo okolo 30 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Ožďanský kaštieľ bol pravdepodobne postavený na mieste staršieho hrádku. Poškodený bol počas druhej svetovej vojny. Po nej však dostal nový strechu a bol čiastočne opravený. Za socializmu a ani po Nežnej revolúcii ale nebol nijako využívaný.

Zdroj: Konrád Rigó, Ján Matej, Sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár