V Rimavskosobotskom okrese sa objavila enterovírusová vezikulárna stomatitída s exantémom

RIMAVSKÁ SOBOTA – Celkovo sedem ochorení s diagnózou B 08.4, ktorou je označovaná enterovírusová vezikulárna stomatitída s exantémom, zaznamenali v uplynulých dňoch v Rimavskosobotskom okrese odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ide o ochorenie, ktoré je ľudovo nazývané aj „ruka, ústa, noha“.

Toto nákazlivé vírusové ochorenie je pozorované hlavne u malých detí s najvyšším výskytom na jar a na jeseň. Aj v tomto prípade ide o deti vekovej skupiny 1 – 4 rokov, ktoré mali teplotu 39 stupňov Celzia, pľuzgiere a vyrážky v oblasti úst, v ústnej dutine, na dlaniach a chodidlách nôh,“ konkretizovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Doplnila, že v kolektívnom zariadení materskej školy boli nariadené protiepidemické opatrenia, vrátane ohniskovej dezinfekcie a zákazu hromadných podujatí.

Ako uvádza portál najmama.aktuality.sk, toto ochorenie si rodičia niekedy zvyknú zamieňať s kiahňami. Na rozdiel od nich však ide o ľahšiu chorobu, ktorá sa napriek nepríjemným pľuzgierom lieči veľmi dobre a deti sa z nej rýchlo a ľahko dostanú. Lieči sa antihistaminikami, okrem toho sú malým pacientom podávané lieky, ktoré zmierňujú príznaky. Odporúča sa tiež zvýšiť príjem vitamínov.

Na chorobe je nepríjemné hlavne intenzívne svrbenie. Ochorenie ruka, ústa, noha trvá maximálne desať dní, väčšinou však iba jeden týždeň.

Zdroj: RÚVZ, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár