R. SOBOTA: Svet zdravia už nemá záujem o pavilón B, chce postaviť novú nemocničnú budovu

Svet zdraviaRIMAVSKÁ SOBOTA – Sieť Svet zdravia (SZ) chce vytvoriť z nemocnice v Rimavskej Sobote zariadenie nadregionálneho významu. Súčasťou tohto plánu je i vybudovanie novej nemocničnej budovy na mieste terajšieho nevyužívaného pavilónu B, o ktorý už SZ nemá záujem. Informoval o tom hovorca siete Tomáš Kráľ.

V prípade Rimavskej Soboty hovoríme o stavbe novej modernej nemocničnej budovy. Z rimavskosobotskej nemocnice má SZ zámer urobiť nadregionálne centrum pre akútnu medicínu s novými odbornosťami v kardiovaskulárnej a v onkologickej liečbe,“ uviedol Kráľ.

Ako ďalej spomenul, spoločnosť nakoniec prehodnotila pôvodný zámer dostavať nevyužívaný nemocničný pavilón B a chce namiesto neho úplne novú budovu. Pavilón B dnes podľa neho absolútne nespĺňa základné štandardy pre modernú medicínsku liečbu a komfort pacientov. „Stále však počítame s generálnou prestavbou nemocničného zázemia a s rozsiahlymi investíciami vysoko prevyšujúcimi pôvodný zámer spred troch rokov,“ podotkol hovorca.

Dodal, že spoločná sieť polikliník a nemocníc ProCare a Svet zdravia aktívne navrhuje vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaujímavé alternatívy na rozvoj nemocnice. „Aktuálne s BBSK prebiehajú rokovania o podmienkach spolupráce, rozsahu projektu a tiež o budúcom vlastníckom usporiadaní. Až rokovania pokročia, budeme po vzájomnej dohode pripravení informovať o detailoch,“ povedal Kráľ.

O aktuálnych rokovaniach informoval aj podpredseda BBSK Ondrej Lunter na septembrovom stretnutí s občanmi Rimavskej Soboty. „SZ má záujem investovať do veľkej rekonštrukcie nemocnice v Rimavskej Sobote. V tejto chvíli prebiehajú rokovania o tom, za akých podmienok tam bude môcť investovať. Verím, že sa v dohľadnej dobe dohodneme na konkrétnych podmienkach a obyvatelia R. Soboty sa dočkajú významnej rekonštrukcie, ktorá zlepší zdravotnú starostlivosť v danej nemocnici,“ avizoval Lunter.

Naopak, podľa pripravovanej stratifikácie nemocníc, ktorú chystá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, by nemocnica v R. Sobote mala byť iba lokálna, teda najnižšieho typu. O stupeň vyššie má byť lučenecká nemocnica, z ktorej chce ministerstvo spraviť regionálnu. Najvyšším typom by podľa ministerstva mali byť národné nemocnice, ktoré majú byť len v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine.

Zdroj: SZ, BBSK Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

One Reply to “R. SOBOTA: Svet zdravia už nemá záujem o pavilón B, chce postaviť novú nemocničnú budovu”

  1. Pingback: Penta predáva svoje nemocnice v Banskobystrickom kraji. Ponechá si len jedinú v R. Sobote

Pridaj komentár