R. SOBOTA: O výstavbu väznice majú záujem štyria záujemcovia

Vizualizácia väznice na Sabovej (zdroj: ZVJS)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dokopy štyria záujemcovia prejavili záujem o koncesiu na výstavbu väznice pre 832 odsúdených, ktorá má vzniknúť v Sabovej, mestskej časti Rimavskej Soboty. Sobotnik.sk o tom informovalo Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže (GR ZVJS) s tým, že stále platný je i naposledy avizovaný termín dokončenia v roku 2022.

Projekt ‚Výstavba väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová‘ je v štádiu prebiehajúceho verejného obstarávania koncesie. Po ukončení vyhodnotenia podmienok účasti prebiehajú rokovania v rámci súťažného dialógu so štyrmi záujemcami,“ odpovedalo GR ZVJS na našu otázku.

Keďže termín dokončenia väznice sa už raz posúval z druhej polovice r. 2021 na rok 2022, opýtali sme sa, či je druhý uvedený termín stále platný. „V nadväznosti na predpokladaný harmonogram  prebiehajúceho súťažného dialógu je dodržanie avizovaných termínov, t. j. začiatok výstavby väznice v druhej polovici roka 2020 a jej dokončenie koncom roka 2022, reálny,“ potvrdilo nám riaditeľstvo.

Vo väznici bude aj tranzitná ubytovňa pre príslušníkov

V agentúrnej správe spred niekoľkých mesiacov, ktorú zverejnil denník SME, nás zaujala zmienka o bytovom komplexe pre príslušníkov ZVJS, ktorý mal byť údajne súčasťou areálu väznice. Takýto zámer však predtým zástupcovia ministerstva spravodlivosti či ZVJS nespomínali. Podľa GR ZVJS napokon informácia v agentúrnom texte na SME nebola správna.

Novovytvorené väzenské zariadenie bude disponovať tranzitnou ubytovňou pre príslušníkov ZVJS. Bytový komplex nie je súčasťou väznice,“ uviedlo riaditeľstvo informáciu na správnu mieru.

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na mieste plánovanej väznice na Sabovej v roku 2018

Dodalo však, že v rámci projektu sa plánuje technická modernizácia existujúceho bytového domu, ktorý sa nachádza približne 500 metrov od väzenského zariadenia. „Bytový dom pozostáva z 13 bytových jednotiek,“ konkretizovalo GR ZVJS.

Záujem o mestský byty je otázny

Na záver sme sa opýtali, či ZVJS bude mať prípadne záujem o časť nájomných bytov, ktoré by mohli vzniknúť v starom nevyužitom internáte na Školskej ulici. Primátor R. Soboty J. Šimko totiž niekoľkokrát informoval, že časť z nich ZVJS ponúkne. Realizácia zámeru ich výstavby je však neistá, keďže mestský poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť presadzuje namiesto bytov využitie internátu ako domova pre dôchodcov.

Priamej odpovedi na túto poslednú otázku sa však GR ZVJS diplomaticky vyhlo: „Vzhľadom na počet funkčných miest a kapacitné možnosti ubytovania v rámci projektu sa predpokladá zvýšený záujem aj o byty v meste Rimavská Sobota,“ odpovedali nám.

Tri stupne stráženia

Rimavskosobotská väznica by mala mať oddelenia so všetkými tromi stupňami stráženia. Umiestnení by v nej mali byť i väzni odsúdení na doživotie. Je tiež možné, že okrem samotnej väznice bude pri nej postavený aj detenčný ústav.

Výstavba rimavskosobotskej väznice má byť realizovaná formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Predpokladané investičné náklady sú vo výške zhruba 58 miliónov eur.

Zdroj: GR ZVJS, Sme.sk, Foto: Sobotnik.sk, Vizualizácia: ZVJS

Pridaj komentár