Pripravovaná vizualizácia by mohla umožniť prechádzku R. Sobotou v 18. storočí

vizualizácia
Takto mohla vyzerať Ulica B. Bartóka v R. Sobote v 18. storočí (zdroj: Curtis.sk/Daniel Bešina)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Túžili ste niekedy poprechádzať sa ulicami historickej Rimavskej Soboty a poobdivovať dávno zmiznuté domy a iné stavby? V budúcnosti možno budete mať príležitosť na takúto prechádzku. Umožniť by to mohla vizualizácia mesta vo virtuálnej realite, ktorá je plánom Daniela Bešinu, odborného asistenta Katedry muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Jeho cieľom je pomocou špeciálnych počítačových programov na 3D modelovanie vytvoriť model znázorňujúci virtuálnu Rimavskú Sobotu tak, ako približne mohla vyzerať od polovice 18. storočia do zhruba roku 1780.

Zatiaľ je to v úplne začiatočnom štádiu, je to iba nápad. Uvidím, či sa do toho vôbec pustím, či mi to umožní čas. Doteraz mám v zásade hotový kostol a možno pár domov,“ uviedol pre Sobotnik.sk Bešina s tým, že pokračovanie prác bude záležať aj od jeho profesijných povinností.

Rimavská Sobota v 18. storočí

Práve vzhľad mesta z 18. storočia je však podľa neho dobre rekonštruovateľný vďaka dostupnosti zdrojov. Ísť ďalej do histórie a urobiť model povedzme stredovekej R. Soboty nie je reálne, keďže sa k tomu nezachovali podklady.

Ako podklad pre uličnú sieť slúži mapa II. vojenského mapovania z prvej polovice 19. storočia. Postupe budú dopĺňané ďalšie stavby podľa urbanizmu mesta. (zdroj: Curtis.sk/Daniel Bešina)

Mesto sa dá virtuálne spraviť akokoľvek. Ale či to zodpovedá skutočnosti, to je už vecou faktografie,“ podotkol Bešina, ktorý preto v súčasnosti študuje rozličné pramene a súvisiace materiály, aby bola jeho prípadná vizualizácia čo najvernejšia.

Pre virtuálnu Rimavskú Sobotu sa podľa vlastných slov rozhodol aj z dôvodu, že niekoľko rokov pôsobil v tunajšom Gemersko-malohontskom múzeu. „Mám preto aj nejaký sumár zdrojov – archívnych, mapových a obrazových. Navyše, R. Sobota má svoju vedutu z 18. storočia, kde je verne znázornené mesto. To je vynikajúci krok k tomu, ako by sa dala znázorniť vo virtuálnej rekonštrukcii,“ vysvetlil Bešina.

Veduta mesta s názvom Náboženské nepokoje v Rimavskej Sobote v roku 1769. Veduta bola namaľovaná v roku 1771 neznámym umelcom (Zdroj: expozícia GMM, foto Daniel Bešina)

Jedným zo zámerov jeho projektu je v digitálnej forme prezentovať i zachované artefakty, napríklad keramiku či iné exponáty zo zbierok GMM. Tie by boli napríklad osadené v domoch, do ktorých by sa dalo vo virtuálnej realite vstúpiť.

Kostol v Gombaseku či podstavec z Čerenčian

Ak vás tento projekt zaujal, viac o ňom i autorových ďalších vizualizáciách sa dozviete na jeho stránke Curtis.sk. Nájdete tam ďalšie zaujímavé vizualizácie z našich regiónov, napríklad zaniknutý kláštorný kostol v Slavci-Gombaseku či hlinený podstavec z Čerenčian. Na videoportáli YouTube je navyše k zhliadnutiu video zobrazujúce pôvodný gotický kostol, ktorý stál na mieste dnešného kostola sv. Jána Krstiteľa v strede Hlavného námestia.

Zdroj, foto a vizualizácia: Daniel Bešina, Curtis.sk

Pridaj komentár