Rimavská Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nový závod na výrobu karavanov je stále aktuálny

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zámer postaviť v Rimavskej Sobote závod na výrobu karavanov, v ktorom by vzniklo niekoľko sto nových pracovných miest, je stále aktuálny. Potvrdil to rimavskosobotský podnikateľ Ladislav Juhász.

Tento investičný je stále aktuálny. Všetko je to však v štádiu vybavovania, čiže príprava projektu, zmlúv a tak ďalej. V podstate my už nejakých 130 zamestnancov zamestnávame. Prebieha ich zaučenie a školenie,“ uviedol Juhász, podľa ktorého ide o špecifický segment a práca v ňom si žiada prípravu. Dodal, že presný počet pracovných miest, ktoré by v regióne pribudli, zatiaľ nie je možné špecifikovať, pretože ďalšie by mohli vzniknúť v dodávateľských firmách.

Podľa Richtera až do 1000 nových miest

O investícii informoval prvýkrát na februárovom výjazdovom rokovaní vlády v Jesenskom minister práce Ján Richter. „Ako sme hovorili aj na vláde, veľmi intenzívne rokujem s istým podnikateľom z R. Soboty, ktorý vyrába karavany. Uskutočnili sa viaceré rokovania aj za účasti ministerstva hospodárstva a odborníkov. Reálne predpokladáme, že v istom krátkom období by mohla ísť relatívne veľká štátna pomoc na výstavbu fabriky, ktorá by sa širšie venovala tejto problematike, a v nejakom perspektívnom horizonte by sa v tomto regióne vedelo vytvoriť 500 a možno časom až 1000 pracovných miest,“ konkretizoval vtedy minister.

Keď sme pred niekoľkými týždňami v tejto veci oslovili rezort práce, odkázali nás na ministerstvo hospodárstva, ktoré nám zase odpovedalo, že oficiálne mu takýto investičný zámer predložený nebol. Pre objektivitu však treba dodať, že ministerstvá podľa našich skúseností i skúseností kolegov nerady informujú o potenciálnych investíciách, ktoré neboli definitívne potvrdené.

Roky najvyššia nezamestnanosť

V každom prípade, rimavskosobotskému podnikateľovi držíme palce pri johe zámere postaviť tento závod na výrobu karavanov. Keby sa jeho realizácia podarila, bola by to pomoc ťažko skúšanému Rimavskosobotskému okresu, ktorý roky vedie rebríčky evidovanej miery nezamestnanosti. Tá podľa posledných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zo septembra 2019 dosahuje úroveň 15,04 %.

Zhoršiť situáciu so zamestnanosťou v okrese môže aj hromadné prepúšťanie v závode na výrobu obuvi Botex. Ohrozených je až 140 pracovných miest, pričom výpovedné lehoty pracovníkom uplynú 30. novembra 2019.

Zdroj: Ladislav Juhász, rokovanie vlády v Jesenskom, Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

View Comments

    Recent Posts

    RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

    K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

    1 deň ago

    RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

    Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

    1 deň ago

    Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

    Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

    2 dni ago

    Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

    Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

    5 dní ago

    Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

    Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

    6 dní ago

    R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

    Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

    1 týždeň ago