Rimavskosobotská nemocnica je 5. najlepšia v SR, predbehla okolité

pôrodov cisárskym rezomRIMAVSKÁ SOBOTA – Rimavskosobotská nemocnica Svet zdravia (SZ) je piatou najlepšie hodnotenou nemocnicou v SR, pričom predbehla okolité nemocnice v Lučenci, Revúcej a Rožňave. Vyplýva to z výsledkov piateho ročníka hodnotenia nemocníc inštitútom INEKO podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie uplynulých štyroch rokov.

Pred rimavskosobotskou nemocnicou sa umiestnili Nemocnica Košice-Šaca, Ľubovnianska nemocnica, Nemocnica Poprad a Nemocnica s poliklinikou (NsP) Spišská Nová Ves. Všeobecná NsP Lučenec skončila deviata, NsP sv. Barbory Rožňava na 22. mieste a NsP Revúca na 30. mieste 33-členného rebríčka.

Transparentná Rožňava, Lučenec zaostal

Rožňavská nemocnica však zabodovala v transparentnosti. Podľa údajov INEKO je pri tomto ukazovateli na treťom mieste spomedzi všetkých nemocníc. Naopak, lučeneckej nemocnici sa v tomto smere vôbec nedarilo.

„Všeobecná nemocnica Lučenec, ktorá vykonáva množstvo operácií aj s náročnými pacientskymi diagnózami, a s ktorou sa po stratifikácii nemocníc možno počíta ako s jednou z regionálnych nemocníc, by sa určite mala viac otvoriť verejnosti, keďže v indexe transparentnosti je na úplnom chvoste,“ objasnil analytik INEKO Dušan Zachar.

Hodnotené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v minimálne 5 zo 7 základných odborností) a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Ocenené zariadenia získali pri nich sumárne najvyšší počet bodov – rating.

Metodika hodnotenia

Posudzované bolo obdobie uplynulých štyroch rokov (väčšinou 2015 až 2018), pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižuje. INEKO porovnávalo nemocnice v rámci dvoch kategórií (štátne univerzitné a fakultné nemocnice a všeobecné nemocnice) na základe hodnôt 16 ukazovateľov v šiestich hlavných oblastiach.

Zvyšné dve nemocnice v našich regiónoch, Hnúšťa a Veľký Krtíš, neboli inštitútom INEKO hodnotené. Celý rebríček nájdete na internetovej stránke INEKO.

Zdroj: INEKO Foto: Sobotnik.sk (rimavskosobotská nemocnica SZ)

Pridaj komentár