VEĽKÉ TERIAKOVCE: Slovenské mitrovanie ukončí pastiersku sezónu už po ôsmykrát

Ukážka prác na salaši, tanec a hudba pastierov, Maťko a Kubko v nadživotnej veľkosti. Toto a plno ďalšich ľudových tradícií a zaujímavostí môžete uvidieť v sobotu 26. 10. 2019 na Salaši pod Maginhradom v obci Veľké Teriakovce kde sa bude konať už 8. ročník Slovenského mitrovania. Podujatie sa začne o 10:00. Vstupné je 2 €, pre deti do jedného metra je vstup voľný. Hlavným organizátorom je MAS Malohont.

Program sa začína v ranných hodinách uķážkou života pastierov na salaši, ktorého súčasťou bolo strihanie oviec, odváranie žinčice, či výroba syrov a bryndzy. „Úvodnú časť podujatia obohatia hudbou, spevom aj tancom účinkujúci na pódiu pri Pastierni, a to detské folklórne súbory Lykovček z Revúcej a Mladosť z Klenovca, Folklórny súbor Lykovec z Revúcej, heligonkári Folklórneho súboru Vepor z Klenovca a fujaristi z regiónu,“ priblížila Stanislava Zvarová, metodička pre folklór GMOS v Rimavskej Sobote.

Počas celého programu sa môžu ľudia zapojiť aj do súťaže vo varení baraních špecialít, ktorá bude prebiehať na Humne. Zúčastniť sa budú môcť 5-členné tímy.

V poobedňajších hodinách sa na pódium dostane Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice a Folklórny súbor Stromíš z Vlachova. Po tomto programe bude nasledovať sprievod ovčiarov, bačov a valachov.

Organizátori do sprievodného podujatia zahrnuli výstavy oviec, drevené atrakcie pre deti, či trh s regionálnymi produktmi. „Nebude chýbať ani detský kútik umiestnený v krytej hale, v ktorej čakajú na deti tvorivé dielne a iné aktivity, ale aj divadelné predstavenie Kráľ drozdia brada v podaní bábkového divadla Babadlo z Prešova,“ píše sa v tlačovej správe MAS Malohontu.

Tohtoročné Mitrovanie finančne podporili MAS Malohont, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce, Gemersko-malohontské osvetové stredisko, Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj: Tlačová správa MAS Malohontu  Foto: MAS Malohont

Pridaj komentár