Zodpovednosť za katastrofu v Ožďanoch nesie vlastník, tvrdí ministerstvo

OŽĎANY – Plnú zodpovednosť za vzniknutú katastrofu v kaštieli v Ožďanoch, ktorému vo štvrtok 2. októbra 2019 zhorela šindľová strecha, nesie jeho vlastník, Bystrická dopravná spoločnosť (BDS). V stanovisku Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedol jeho štátny tajomník Konrád Rigó.

Štát podľa jeho slov podporuje vlastníkov pamiatok prostredníctvom dotácií z rezortu kultúry, BDS však za posledných päť rokov nepodala ani jednu žiadosť na ochranu kaštieľa a podľa medializovaných informácii svoj majetok nemala ani poistený.

Môžeme teda konštatovať, že v týchto svojich zákonných a spoločenských úlohách BDS očividne zlyhala,“ podotkol Rigó. Dodal tiež, že podľa účtovnej závierky z roku 2018 spoločnosť disponuje niekoľkomiliónovým nerozdeleným ziskom. Rigó preto očakáva, že tentokrát zachovajú zodpovednosť a urobia všetko pre záchranu a obnovu symbolickej pamiatky nášho kultúrneho dedičstva.

Na mieste požiaru vo štvrtok zasahovalo podľa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Profesionálni príslušníci HaZZ boli z Rimavskej Soboty, Lučenca a Poltára, členovia DHZ z obcí Ožďany, Poltár a Kružno.

Ožďanský kaštieľ bol pravdepodobne postavený na mieste staršieho hrádku. Poškodený bol počas druhej svetovej vojny. Po nej však dostal nový strechu a bol čiastočne opravený. Za socializmu a ani po Nežnej revolúcii ale nebol nijako využívaný. Zaujímavosťou z jeho dejín je skutočnosť, že sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa ako Levočská biela pani z románu maĎarského spisovateľa Móra Jókaiho.

Zdroj: MK SR, Sobotnik.sk, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár