Jaskyňa Domica chce ponúkať od roku 2020 speleoterapiu

Jaskyňa Domica plánuje rozšíriť ponuku svojich služieb o speleoterapiu. Ide o slovensko-maďarský projekt spolupráce v rámci programu Interreg, ktorý bol predstavený koncom októbra na tlačovej konferencii v priestoroch vstupného areálu do jaskyne Domica.

Projekt uviedli projektový manažér za slovenskú stranu Ľudovít Gaál zo Slovenskej správy jaskýň a hlavný manažér projektu z Národného parku Aggtelek Péter Gruber. „Celkové náklady za slovenskú stranu boli 311 000 eur, z maďarskej 1 500 000 eur. Oni však museli vybudovať úplne nový liečebný priestor,“ povedal Gáal s tým, že na slovenskej strane bude na speleoterapiu slúžiť bočná časť jaskyne, ktorá nie je súčasťou návštevnej trasy. Výhodou je, že má samostatný vchod, pretože do nej vedie umelá štôlňa, nevyužívaná od 60. rokov.

Speleoterapia v Domici sa však nemôže začať, kým odborníci nebudú po dobu troch rokov skúmať mikroklímu priestoru. „Všetko to musí byť sledované práve po túto dobu,“ dodal Gaál. Súčasťou tohto prieskumu budú aj skúšobní pacienti, pri ktorých budú odborníci merať všetky potrebné ukazovatele. Do konca skúšobnej prevádzky prídu títo pacienti dvakrát a to v novembri 2019 a na jar 2020. Po júni 2020 chcú kompetentní požiadať príslušné orgány o povolenie na úplnú prevádzku.

Kapacita pacientov na maďarskej strane bude 60 ľudí v jaskyni Béke a ďalších 30 v Baradle. Na slovenskej strane dokážu naraz liečiť 20 pacientov. Ako sociálne zázemie poslúži nová drevená chatka pred bočným vchodom do jaskyne.

Prospešná pre horné dýchacie cesty

Speleoterapia je liečebná metóda, pri ktorej sa využívajú blahodarné účinky jaskýň na horné dýchacie cesty. Jaskyne podľa odborníkov obsahujú aerosól (drobné vodné kvapôčky s vysokým percentom vápnika a horčíka). Lieči prípadne zmierňuje chronické alebo alergické choroby dýchacích orgánov.

Jaskynný systém Domica – Baradla je dlhý 29,2 kilometrov. Pozostáva z troch významných jaskýň – Domica, Baradla a Béke. Tieto tri sú zapojené aj do projektu na rozvoj liečebného turizmu. Jaskynný systém je zároveň aj významným miestom, kde každoročne zimuje až 16 druhov netopierov.

Zdroj: Ľudovít Gaál, Slovenská správa jaskýň  Foto: Marianna Dobisová

Pridaj komentár