Figei znova majstrom sveta, Dávidová dvakrát bronzová

Prvý novembrový víkend sa konali 44. Majstrovstvá sveta (MS) v športovej chanbare, tradične v Tokiu v Japonsku. Zúčastnilo sa ich 652 chanbaristov z celého sveta. Súťažilo sa v datsotsu (bojové disciplíny) a v kihondose (kata). Slovensko reprezentovali Tibor Figei (reprezentačný tréner) a Laura Dávidová. Turnaja sa zúčastnil aj predseda rimavskosobotského klubu Jaroslav Dóbi.

Napriek malej delegácii zo slovenska si reprezentácia počínala vynikajúco. Tibor Figei si vybojoval v disciplíne nito (krátky a dlhý meč) zlatú medailu a titul majstra sveta v kategórii dospelých – 1. DAN (čierne pásy). Pre Tibora to už bol druhý titul majstra sveta. Prvý získal ešte v roku 2016 v kyu kategórii (nižšie pásy). Po zisku striebornej medaily v máji na Majstrovstvách Európy (ME) v Bielorusku je to jeho druhá veľká medaila medzi tzv. profesionálmi. Celkovo má T. Figei už 11 medailí zo svetových a európskych súťaží.

Laura Dávidová si tiež viedla výborne, keď vybojovala dve bronzové medaily. Jednu v kategórii žien a druhú v otvorenej kategórii chlapcov i dievčat. Pre Lauru to bola už jej tretia a štvrtá medaila. Minulý rok vybojovala tiež v Tokiu na MS bronzovú medailu a predtým v roku 2017 dokonca zlatú na ME v Taliansku. V jej kategórii bojovalo teraz vyše 30 športovcov. T. Figei mal vo svojej 24 športovcov, prevažne ázijského pôvodu. Každý z nich mohol štartovať v dvoch disciplínach a v súbornom cvičení.

T. Figei medzi najlepšími

Na začiatku turnaja sa Figeimu dostala veľká pocta, keď ho vybrali ako účastníka ukážkového (demo) boja spolu s najlepšími chanbaristami z celého sveta. Bolo ich spolu desať. Počas turnaja bol Figei vybratý aj ako rozhodca na finále tímov v kihondose (kata).

Tieto majstrovstvá hodnotím veľmi pozitívne, keďže sme dvaja vybojovali až tri medaily, dokonca jednu zlatú. Potvrdili sme týmto výsledkom, že chanbara na Slovensku ide správnym smerom a reprezentanti dosahujú už niekoľko rokov výborné výsledky,“ podotkol Figei.

Ako pokračoval, tento rok už ukázali, že sú schopní sa pomaly etablovať aj medzi čiernymi pásmi (tzv. profíkmi), kde je veľmi ťažké siahnuť na medailu, nie ešte na titul. „Laura Dávidová už vo svojich 15 rokoch dokazuje, že patrí nielen medzi špičku vo svojej kategórii, ale už i v kategórii žien v nižších pásoch. Dôležité pre ňu budú nasledovné dva až tri roky, aby sme ju posunuli o jednu úroveň ešte vyššie, aby zvládla prechod medzi ženy s čiernymi pásmi (DAN-kategória),“ povedal reprezentačný tréner Slovenska.

Tieto majstrovstvá im podľa jeho slov tiež ukázali, ako musia ešte s Laurou pracovať. „Myslím si, že to, čo sme dosiahli, hraničí s maximom,“ uzavrel Figei s tým, že si stihli pozrieť aj rôzne pamiatky a pozoruhodnosti, ktoré sa nachádzajú v Tokiu.

Vydarená sezóna

Figei a Dávidová majú za sebou skutočne dobrú sezónu. Figei okrem týchto majstrovstiev získal prednedávnom na majstrovstvách SR štyri zlaté medaily, Dávidová tri zlaté a dve strieborné, ako aj titul grandšampiónky. Na Majstrovstvách Poľska si Figei vybojoval štyri medaily (z toho jednu zlatú) a Dávidova dokonca tri zlaté. Zároveň bola vyhlásená za najlepšiu chanbaristku vo svojej kategórii.

Okrem tohto sa zúčastnili Falconisti počas tejto sezóny aj Majstrovstiev ČR a vybojovali niekoľko prvých miest. Získali aj titul najlepšieho klubu na Slovensku za rok 2019.

Poďakovanie patri trénerom, sponzorom, mestu Rimavská Sobota, rimavskosobotskému Falconu, SACHAN a usporiadateľom spomínaných majstrovstiev – ISCA SPOCHA.

Text, foto a video: Tibor Figei

Pridaj komentár