Pri prechádzke po stopách Š. Koháryho navštívia účastníci tri najstaršie budovy vo Fiľakove

FIĽAKOVO – Tri najstaršie objekty vo Fiľakove – hrad, Koháryho kúriu a františkánsky kostol – navštívia účastníci prechádzky po stopách posledného kapitána Fiľakovského hradu Štefana Koháryho II. Akcia sa uskutoční sa v sobotu 16. novembra 2019 od 13:00 so začiatkom v hradnom areáli.

Ako uviedla riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová, podujatie je zároveň i rozlúčkou s tohtoročnou letnou turistickou sezónou na hrade, ktorý bude od 15. novembra zatvorený. Súčasťou preto bude i jej zhodnotenie a plány HMF na budúci rok.

Následne sa bude pokračovať do Koháryho kúrie, kde sa uskutoční prehliadka budovy a jej pivničných priestorov so zariadenou väzenskou celou. Nebude chýbať ani ochutnávka vareného koháryovského vína vo vínnej pivnici kúrie,“ pozvala riaditeľka HMF.

Poslednou zastávkou bude františkánsky kostol. „Po privítaní pátrom Jakubom si účastníci môžu pozrieť jeho obnovený interiér s reštaurovaným hlavným oltárom a nástennými maľbami. Vypočujú si zaujímavosti zo života františkánov. Dozvedia sa tiež, kto sa zaslúžil o znovupostavenie kostola a kláštora začiatkom 18. storočia,“ uzavrela Tittonová.

One Reply to “Pri prechádzke po stopách Š. Koháryho navštívia účastníci tri najstaršie budovy vo Fiľakove”

  1. Pingback: Zabudnutý hrdina. Posledný kapitán Fiľakovského hradu Štefan Koháry II. nezradil Boha ani cisára

Pridaj komentár