LUČENEC: Stretnutie priateľov regionálnej histórie prilákalo 200 ľudí

LUČENEC – Zhruba 200 ľudí prišlo vo štvrtok (28. 11. 2019) na stretnutie priateľov regionálnej histórie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch historickej radnice na Ulici Dr. Herza v Lučenci. Reč bola nielen o regionálnej histórii, ale aj o publikáciách, ktoré počas roka uzreli svetlo sveta.

„Toto je piaty ročník stretnutia priateľov regionálnej histórie. Predošlé štyri sa uskutočnili v Hradišti, ale keďže tam kultúrny dom pojme maximálne nejakých 80 ľudí a už dávno prestal kapacitne postačovať, rozhodli sme sa, že budeme toto stretnutie usporadúvať tu v Lučenci, aby sa mohlo prísť pozrieť čo najviac ľudí,“ uviedol Mišo Šesták, predseda občianskeho združenia (OZ) Priatelia histórie Novohradu.

Celá kopa vydaných kníh

Ako ďalej povedal, ich OZ malo počas roka množstvo aktivít, s ktorými im pomohli desiatky, či možno až stovky ľudí. „V spolupráci s mestom Lučenec a ďalšími organizáciami sa nám podarilo vydať niekoľko kníh. Prvou bola najväčšia, akú sme doteraz robili – je to Osídlenie novohradskej stolice v stredoveku,“ konkretizoval Šesták s tým, že publikácia má vyše 900 strán.

Dodal, že následne vyšla aj doposiaľ ich najmenšia kniha, od autora Norberta Adamoveho o Ordódyovcoch, kováčoch z Ľuboriečky a Dolnej Strehovej. V celoslovenskej súťaži Slovenskej genealogicko-heraldickej spoločnosti sa umiestnila na druhom mieste.

Ďalšími publikáciami, ktoré OZ vydalo alebo pomáhalo pri ich vydaní, je reedícia knižky Štefana Adamoviča Dejiny evanjelického cirkevného sboru turíčskeho, publikácia Vôňa benzínu, monografia o dedine Halič či spomienky a životopis Samuela Činčuráka.

Vyše 700-stranový zborník v dvoch dieloch

Zrejme najdôležitejšou knihou je však tradičný každoročný zborník združenia. V predchádzajúcich rokoch vyšli dokopy štyri diely, v tomto roku naraz až dva, pričom ich celkový počet strán dosiahol takmer 750.

Súčasťou podujatia Stretnutie priateľov regionálnej histórie bol aj krst knihy Lučenec v plameňoch strachu a hrôzy od autorky Márie Adamovej. Publikácia sa venuje vypálenie mesta Lučenec ruskými vojskami v roku 1849 a detaily tejto smutnej udalosti spisovateľka priblížila aj priamo na stretnutí.

S príspevkami z regionálnej histórie vystúpila tiež Marta Kamasová, ktorá prezentovala život a dielo Augusta Horislava Škultétyho. Ďalej to bol Ján Aláč, ktorý priblížil relatívne zabudnutú osobnosť Novohradu, Juraja Nathana Petiana z Polichna.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár