Obnova strechy kaštieľa v Ožďanoch bude stáť 560-tisíc eur

OŽĎANY – Kaštieľu v Ožďanoch, ktorému v októbri zhorela strecha, svitá nová nádej. Ako informoval sekretariát štátneho tajomníka ministerstva kultúry Konráda Rigóa, vlastník objektu, Bystrická dopravná spoločnosť, podala žiadosť o finančnú podporu komplexnej rekonštrukcie v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom.

Projekt je vypracovaný na komplexnú rekonštrukciu a má názov Obnova Kaštieľa v Ožďanoch – záchranná etapa. Primárnym cieľom vlastníka je podľa Rigóa odstránenie havarijného stavu objektu, práce budú zamerané na komplexnú rekonštrukciu krovu po ničivom požiari.

Na záchrannú etapu má nadväzovať rekonštrukcia celého objektu s cieľom vybudovať kultúrno-spoločenské a vzdelávacie centrum. Celkový rozpočet projektu tejto etapy vyčíslili na 553 737 eur. Ak všetko pôjde podľa plánu, práce na novej streche by mali podľa Rigóa začať v marci a pamiatka by mala byť zastrešená už na jeseň 2020.

“Vážim si, že majitelia kaštieľa v Ožďanoch našu dohodu dodržali a poslali projekt na obnovu pamiatky. Ako som aj vtedy povedal, ak je podaná žiadosť kvalitná, má reálnu šancu, aby štát mohol pomôcť s rekonštrukciou a poskytnúť majiteľovi dotáciu na záchranu tejto dôležitej národnej kultúrnej pamiatky,” povedal Rigó.

Štátny tajomník krátko po požiari spolu s poslancom NR SR Štefanom Vavrekom zvolali stretnutie s majiteľom kultúrnej pamiatky, aby sa dohodli na postupe rekonštrukcie kaštieľa. Všetci sa zhodli na tom, že čas hrá dôležitú rolu a preto je dôležité konať čo najskôr.

Strecha ľahla popolom

Požiar začiatkom októbra spôsobil podľa polície na kaštieli škodu minimálne 300 000 eur. Ako tvrdili očití svedkovia, šindľová krytina zhorela behom 20 až 30 minút. Plamene úplne zničili aj krov. Na mieste vtedy zasahovalo okolo 30 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Ožďanský kaštieľ bol pravdepodobne postavený na mieste staršieho hrádku. Poškodený bol počas druhej svetovej vojny. Po nej však dostal nový strechu a bol čiastočne opravený. Za socializmu a ani po Nežnej revolúcii ale nebol nijako využívaný.

Zdroj: Nóra Pataky, sekretariát K. Rigóa, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár