R. SOBOTA: Beseda v múzeu priblíži Nežnú revolúciu

Tridsať rokov od Nežnej, či zamatovej revolúcie sa pripomína rôznymi besedami po celom Slovensku. Výnimkou nebude ani Rimavská Sobota, kde 20. novembra 2019 prídu Marian Lacko a Jozef Tokár do Gemersko – malohontského múzea (GMM) porozprávať svoje zážitky a pocity z revolučnej jesene spred 30 rokov.

Podujatie sa začína o 9:00 a vstupné je 1 euro. Pre obmedzenú kapacitu treba svoju účasť nahlásiť na telefónnych číslach 047/56 32 741 alebo 0949 485 803. O besede informovalo múzeum v tlačovej správe.

„Týmto typom podujatia chceme priblížiť atmosféru novembrových dní v našom meste hlavne mladej generácii. Diskusia ponúka jedinečnú možnosť dozvedieť sa skutočne autentické informácie o historických udalostiach z konca 20. storočia,“ povedala Elena Lindisová, lektorka, KV-referentka a múzejná pedagogička GMM.

Protagonisti Nežnej revolúcie v R. Sobote

Ústrednou postavou demonštrácie v Rimavskej Sobote bol Marian Lacko, keďže prijal ponuku moderovať štrajk a prečítať demokratické požiadavky Občianskeho fóra. Miestom zhromaždenia bolo parkovisko pri terajšom supermarkete Billa na Tržnom námestí a uskutočnil sa 27. 11. 1989.

Ďalšou dôležitou osobou bol Jozef Tokár. Ten na svoju VHS kameru natočil pravdepodobne ako jediný z mesta priebeh demonštrácii. Snímky boli použité do jeho autentického dokumentárneho filmu, ktorý bude premietnutý práve na stredajšej diskusii.

Počas celého mesiaca november bude zároveň atmosféru revolučnej jesene v Rimavskej Sobote pripomínať aj predmet mesiaca, ktorý predstavuje súbor 11-tich dobových fotografií z tohto obdobia. Ich autorkou je fotografka múzea Júlia Ferleťáková. V priestoroch stálej vlastivednej expozície múzea sú vystavené od 2. novembra do 1. decembra 2019,“ dodala na záver Lindisová.

Cieľom revolúcie v roku 1989 bolo zmeniť politický systém, ktorý vo vtedajšom Československu bol ovplyvňovaný komunistami. Dôvodom pádu socialistického režimu boli masové demonštrácie po celom Česku a Slovensku. Všetko začali študenti vysokých škôl 16. 11. 1989 v Bratislave, o deň nato sa pripojili aj pražskí vysokoškoláci. 17. 11 si od roku 2001 štátnym sviatkom pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu.

Zdroj: Tlačová správa GMM  Foto: GMM

Pridaj komentár