FUTBAL: R. Sobota splnila cieľ trénera, Boháčikovi skončila zmluva v novembri

Veľmi krutú hernú jeseň 2019 prežili hráči MŠK Rimavská Sobota, keďže prvých deväť zápasov nedokázali v lige zvíťaziť. Potom však prišlo obdobie nezdolateľnosti, ktoré vyšvihlo zverencov Tomáša Boháčika na 12. miesto v tabuľke. Poďme sa spoločne obzrieť za jesennou časťou ročníka 2019/2020, ktorú Soboťania ukončili víťazstvom nad Žarnovicou tesne 3:2.

Hráči vstúpili do zápasového kolotoča duelom s Kováčovou 3. 8. 2019. Nováčik súťaže prekvapil skúsené, no ustráchané mužstvo z Gemera a domov odchádzal s víťazstvom 2:0. O týždeň nato nasledoval prvý sezónny výjazd až na sever Slovenska do Čadce. Hostia z Rimavskej Soboty si odniesli druhú prehru v sezóne, tentoraz to bolo 1:2. Čestný gól strelil kapitán Peter Vasilko z pokutového kopu. Druhý domáci zápas sa hral 17. 8. 2019 proti Liptovskému Hrádku. Soboťania prvýkrát herne dominovali, no na víťazstvo to znovu nestačilo, prehrali 1:3 a gól dali zase len z pokutového kopu. Bilancia po troch zápasoch bola zlá, 0 bodov a žiaden gól z hry.

PREČÍTAJTE SI: Nepremenené šance stáli R. Sobotu výsledok, Kováčová vyhrala

Štvrtý sezónny zápas sa hral netradične v strede týždňa, tentoraz znovu na rimavskosobotskej pôde. Súperom MŠK Rimavská Sobota bol FK Rakytovce. Duel otvorili domáci senzačne, v 4. minúte po góle Šuleka viedli 1:0, na začiatku druhého polčasu 2:1, no v 89. minúte prišiel rohový kop Rakytoviec a gólom v závere zápasu sa do kabín odchádzalo za stavu 2:2. Chlapci tak získali prvý bod do tabuľky. V slede potom nasledovali štyri veľmi vyrovnané zápasy, v ktorých sa rozhodovalo len o jednom góle. Najskôr prehra vo Zvolene 0:1, následne domáca remíza s Bánovou 1:1 a potom dve prehry s Námestovom 1:2 a s Kalinovom 0:1. Soboťania tak po ôsmich smolných zápasoch okupovali poslednú priečku s dvomi bodmi.

PREČÍTAJTE SI: MŠK s prvým bodom, gól z posledných minút mrzí


Vysoká prehra motorom k úspechu

Sobotu 28. 9. 2019 budeme dlho považovať za čierny deň rimavskosobotského futbalu. Chalani vycestovali znovu na sever krajiny, za lídrom tabuľky Martinom. Málokto veril, že Sobota získa čo i len bod z tohto stretnutia. No nikto nečakal, že domov pôjdu s hanebnou prehrou 0:9. Ale ako by to možno niektorí povedali, komu by sa chcelo ešte hrať, keď prehrávali v 18. minúte už 0:3 ? Tento zápas bol zlomový pre celý futbal v Rimavskej Sobote. Boháčik zvažoval koniec na lavičke MŠK, hráči nemali chuť do hry.

O týždeň na to sa hral jeden z regionálnych derby zápasov. Na gemerskú pôdu vstúpili Fiľakovčania, ktorí odchádzali domov veľmi sklamaní. Prehrali 1:2, no v 85. minúte nevyužili výhodu pokutového kopu. Nasledovali dva výjazdy Soboťanov v priebehu štyroch dní, prvý do Oravského Veselého, druhý zas do Liptovskej Štiavnice. Výsledky boli na pomery v klube výborné, remízami 3:3, resp. 1:1 sa posúvali hráči MŠK o pozície vyššie.

PREČÍTAJTE SI: Soboťania s prvým víťazstvom, Fiľakovo na domácich nestačilo

Najkrajšie momenty sezóny prišli v posledných troch zápasoch, keď Sobota najskôr porazila susedný Lučenec 3:0, následne si poradila aj s Krásnom nad Kysucou 3:1 a v poslednom jesennom zápase vyhrala nad Žarnovicou 3:2. Treba skonštatovať, že od potupenia s Martinom neprehral MŠK ani raz a so ziskom 14 bodov sa vyšvihol z posledného miesta na 12. pozíciu.

PREČÍTAJTE SI: R. Sobota s druhým víťazstvom, Lučenec s 3 červenými kartami

Cieľom Boháčika bolo 15 bodov, profesionálny futbal by si už nezahral

Ako ste sa mohli dočítať v našom predošlom článku, situácia pred sezónou nebola najlepšia, na tréningy chodili dvaja až piati hráči. „Ja som oslovil Mária Michalíka, ktorý doniesol z Detvy Jožka Šuleka a Paľa Mičudu. V skutku som tomu pomohol aj ja, keďže so mnou prišiel Csaba Juhász, Kevin Lavrík či Dano Nagy. Zapracoval taktiež aj vedúci mužstva Jožko Petrusz. Podarilo sa nám získať aj pár cudzincov,“ povedal Tomáš Boháčik na margo hráčov, ktorí prišli do MŠK R. Sobota až po príprave.

Pred príchodom Miloša Sekulića do zostavy si Boháčik v niektorých zápasoch aj osobne zahral, no už by to podľa vlastných slov asi nezopakoval. „Dnes sa pri mojom veku a fyzickom rozpoložení nemôžem porovnávať so Sekulićom. Pokiaľ tu budem ja, urobím všetko pre to, aby Miloš ostal aj naďalej v klube. Bolo takisto veľa zápasov, kedy som chcel nastúpiť, no chlapci ma prehovorili, aby som ostal na lavičke. Vidieť, že tu vládne vnútorná sila. Už nechcem hrávať zápasy profesionálne,“ vyjadril sa tréner.

Nakopnutím k dobrým výsledkom bola hanebná prehra 0:9 s Martinom. „Tam sa to všetko zlomilo. Prelomilo sa to aj vo mne, prvý raz som sa dostal do križovatky, či odísť alebo nie. Podržala ma manželka a aj konateľ klubu Miroslav Bitala. To mužstvo sa možno nakoplo práve tou chytenou penaltou proti Fiľakovu. Dokázali sme v Oravskom Veselom, kde sa zbierajú bod veľmi ťažko, vybojovať remízu 3:3, v Liptovskej Štiavnici sme mohli dokonca aj vyhrať, no nepremenili sme plno šancí. Tá séria prišla a je to super,“ zhodnotil Boháčik situáciu v posledných zápasoch.

Boháčik pravdepodobne zostane na lavičke 

Kormidelník tímu sa taktiež vyjadril aj k budúcnosti rimavskosobotského futbalu. „Zimná príprava je pripravená, prípravné zápasy tiež. Teraz je všetko na vedení klubu, keďže od 1. 11. 2019 mi skončila v tíme zmluva. Pokiaľ by naša spolupráca fungovala aj naďalej, bol by som veľmi rád keby to mužstvo ostalo pokope, zostava by sa doplnila aj ďalšími hráčmi,“ dodal na záver Boháčik.

Na stanovisko k zmluve Tomáša Boháčika sme sa opýtali aj Miroslava Bitalu. „Tréner Boháčik chce v klube pracovať aj naďalej. Výsledok mužstva sa rapídne zlepšil po 9. kole, takže zmluvu mu určite predložím a verím, že bude s nami spolupracovať nasledovné mesiace. Pokiaľ bude mať záujem on, ja ho nevymením,“ vyjadril sa konateľ klubu.

Zdroj: Tomáš Boháčik, Miroslav Bitala, Matej Hank  Foto: ilustračné, Sobotnik.sk, Futbalnet

Pridaj komentár