Na Fiľakovskom hrade uzavreli sezónu, navštívilo ho 31 000 ľudí

FIĽAKOVO – Sezóna na Fiľakovskom hrade sa oficiálne skončila sobotňajším podujatím Po stopách Štefana Koháryho II., ktoré navštívilo okolo sto ľudí. Ako počas neho informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová, v tomto roku na hrad zavítalo približne 31 000 ľudí.

„Je to vlastne posledné naše podujatie v tomto roku tu na Fiľakovskom hrade, pretože v piatok 15. novembra 2019 sme uzavreli turistickú sezónu. Ukončili sme ju úspešne, mali sme 31 000 návštevníkov, čo nás veľmi teší,“ povedala Tittonová.

Novinky pre budúci rok

Ako každoročne, ani počas tejto sezóny na hrade nechýbali koncerty, výstavy či iné podujatia. „Konali sa však aj archeologické výskumy a našli sa rôzne archeologické nálezy, ktoré budú vystavené v rámci stálej expozície,“ avizovala riaditeľka s tým, že na hrade prebiehali aj rôzne sanačné a architektonické práce.

„Možno ste si všimli, že dole na podhradí sa niečo deje. Robí sa nové parkovisko, ktoré bude odovzdané budúci rok. Avšak rozsiahle murovacie práce sa dejú aj v areáli hradu. Od budúceho roka totiž čakajú návštevníkov rôzne obnovené časti hradu. Napríklad sa zastreší malá bašta na dolnom nádvorí, kde budú informácie o okolitých novohradských hradoch,“ načrtla Tittonová.

Ďalšou novinkou budúcej sezóny má byť archeochodník, taktiež na dolnom nádvorí. Podľa Tittonovej tam budú prezentované informácie o archeologických nálezoch na dolnom nádvorí. „Tento chodník bude viesť k tzv. remeselníckehmu domčeku na úpätí hradného kopca. Budú sa tam konať rôzne workshopy a kreatívne vyučovacie hodiny,“ uviedla riaditeľka s tým, že tam bude okrem iného pec na pečenie chleba, pec na vypaľovanie pravekej keramiky či žarnov.

Po stopách posledného hradného kapitána

Hlavnou časťou sobotňajšieho programu vo Fiľakove však bola prechádza po stopách posledného kapitána Fiľakovského hradu, Štefana Koháryho II. Je to významná osobnosť nielen regionálnych dejín Novohradu, ale i celého Uhorska. Napriek tomu je však v súčasnosti oveľa menej známy, ako jeho niektorí doboví súčasníci.

K jeho istému zviditeľneniu však prispela aj spomínaná prechádzka, ktorá sa začala práve na Fiľakovskom hrade, ktorý Koháry so 700-člennou posádkou bránil proti päťdesiattisícovej tureckej armáde. Ako účastníkom priblížil Patrik Kasza z HMF, pre zradu časti jeho bojovníkov napokon hrad padol a Turci ho zničili. Odvtedy je ruinou, ako ju poznáme dnes.

Druhou zastávkou bol františkánsky kostol, ktorý bol postavený práve z rozhodnutia Š. Koháryho II. a je dnes okrem hradu jedným zo symbolov mesta. Jeho históriu priblížil pracovník HMF Marian Mesiarik, ktorý okrem iného spomenul, že aktuálna výmaľba v kostole, ktorá nedávno prešla kompletnou reštauráciou, pochádza z roku 1913.

Tretím a posledným zastavením bola kúria, ktorá patrí spolu s hradom a kostolom do trojice najstarších budov vo Fiľakove. Býval v nej správca koháryovských majetkov v okolí mesta a istý čas sa v nej zdržiaval i samotný Š. Koháry II. Dnes slúži ako klubovňa fiľakovským skautom, ktorí sa podieľajú i na jej postupnej obnove a záchrane.

Zdroj: pracovníci HMF, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár