Nežnú revolúciu si pripomenuli aj tisovské školy

Tridsiate výročie Nežnej revolúcie si pripomenuli ZŠ V. Clementisa, Evanjelické gymnázium Tisovec (EGT) a Stredná odborná škola podujatím v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Tisovci. Žiakom o tejto udalosti prednášali študenti dejepisného seminára na EGT a slovo mali aj primátorka Irena Milecová aj emeritná riaditeľka EGT Helena Pašiaková.

Bez Nežnej revolúcie by nebolo Evanjelické gymnázium. Bez Nežnej revolúcie by ste sa nemohli slobodne učiť akýkoľvek jazyk. Nemohli by ste si povedať svoje vlastné stanovisko,“ odkázala Pašiaková študentom v sále.

Vo svojom prejave ďalej emeritná riaditeľka spomenula aj tribúnov tisovských demonštrácii. „V Tisovci bol ústrednou postavou profesor vtedajšej Strednej chemickej školy Tomáš Lavický. Ďalšou významnou osobou bol Juraj Kajba, ktorý sa snažil opakovať aj gestá po tribúnovi Milanovi Kňažkovi,“ povedala.

Krátky príhovor ku študentom mala aj primátorka Irena Milecová. „Vy mladí musíte niesť odkaz revolúcie a bojovať za slobodu a demokraciu, ktorú v 1989 vyštrngalo mnoho ľudí. Práve vy budete niesť v budúcnosti zodpovednosť za vašu rodinu a vašu krajinu,“ vyjadrila sa Milecová.

V závere si pripomenuli Nežnú revolúciu študenti všetkých škôl tzv. spomienkovou demonštráciou pred budovu školského internátu. Skandovaním novembrových hesiel sa snažili napodobniť svojich predchodvcov z roku 1989. Rôznymi transparentmi a štrnganím kľúčov dodávali demonštrácii takmer rovnakú atmosféru ako pred tridsiatimi rokmi. Z balkónu na budove EGT ich príhovormi burcovali dvaja študenti piateho ročníka.

Zdroj: Helena Pašiaková, Irena Milecová  Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár