TISOVEC: Trojica študentov priblížila vojnu na Balkáne putovnou výstavou

Vojna v bývalej Juhoslávii. Tejto téme sa venovali študenti Evanjelického gymnázia Tisovec, ktorí v dňoch 21. a 22. 11. 2019 predstavili putovnú výstavu s názvom Ako sa z našich stali cudzí. Informácie o vojne získavali študenti na týždennom študijnom pobyte v Chorvátsku i v Bosne a Hercegovine. Expozícia bola prezentovaná v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Tisovci. Portál Sobotnik.sk o tom informovala jedna z prednášajúcich Marianna Dobisová.

Myslím si, že je dôležité si túto tému pripomínať, keďže sa to odohralo pred menej ako tridsiatimi rokmi. Diali sa tam hrozné veci, o ktorých veľa mladých ľudí nevie. Práve preto sme si pripravili túto výstavu, aby sme im priblížili udalosti tohto obdobia,“ povedala Dobisová.

Žiaci opísali dôležité udalosti z vojny na Balkáne, ktoré sa zapísali do dejín chorvátskeho, srbského a bosniackeho národa. Snažili sa to predniesť rečou príbuznou mladým, čo im pomohlo pochopiť problémy, ktoré sa vyskytovali na tomto území.

Pre Sobotnik.sk sa vyjadrila aj pedagogička Dana Dúbravská, ktorá sprevádzala študentov počas celej prípravy. „Žiaci vedeli padnúť hlbšie do tejto problematiky, ktorá je, bohužiaľ, aktuálna. Myslím, že prostredníctvom putovnej výstavy môžu zúčastnení poskytnúť posolstvo svojim rovesníkom, ktorí možno ani netušili, čo to vojna v Juhoslávii je,“ povedala Dúbravská.

Študenti sa na výstavu pripravovali vyše mesiaca. „Ako prvé sme absolvovali študijnú cestu do Chorvátska a Bosny i Hercegoviny. Práve tu sme chodili po stopách vojny, stretli sme sa s obeťami vojny, ktoré dokázali prežiť. Ďalej sme mali dva týždne na spracovanie silných emocionálnych zážitkov. Po tomto období sme cestovali do Žiliny, kde sme sa zúčastnili prípravného semináru na výstavu. Výstupom našej prípravy bola práve táto výstava,“ dodala na záver Dobisová.

Cestu, prípravu a taktiež aj výstavu zorganizovalo Centrum pre európsku politiku v Bratislave.

Zdroj: Marianna Dobisová, Dana Dúbravská  Foto: Matej Hank

One Reply to “TISOVEC: Trojica študentov priblížila vojnu na Balkáne putovnou výstavou”

  1. Pingback: MATEJ HANK: Mojím snom je byť športovým novinárom alebo komentátorom (rozhovor)

Pridaj komentár