Vláda rozdá okresu Veľký Krtíš vyše 1,8 milióna, znížila sa aj nezamestnanosť

SLOVENSKÉ ĎARMOTY – Sumu viac ako 1,8 milióna eur rozdelila vláda SR na výjazdovom rokovaní v stredu 21. 11. 2019 v Slovenských Ďarmotách. Peniaze budú určené pre okres Veľký Krtíš, dostanú ich samosprávy a rôzne združenia. Na tlačovú konferenciu sa nakoniec nedostavil premiér SR Peter Pellegrini pre zdravotné problémy.

Najvyššiu čiastku dostane mesto Veľký Krtíš, ktorému odklepli státisícové sumy. Okresné sídlo má schválených napríklad 500 000 eur na nákup nového CT prístroja do všeobecnej nemocnice s poliklinikou.

„Mesto Veľký Krtíš dostane ešte okrem toho 200-tisíc eur na rekonštrukciu a obnovu krytej plavárne a k tomu aj 100-tisíc eur na rekonštrukciu kultúrneho domu,“ potešil Krtíšanov podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Kabinet ďalej prispeje miestu zasadnutia – Slovenským Ďarmotám – 30 000 eurami na rekonštrukciu kultúrneho domu. Oprava zahŕňa výmenu okien, dverí. Z tejto sumy poputujú peniaze aj na obstaranie nového vybavenie kuchyne. „Na rokovaní vláda SR schválila pre Slovenské Ďarmoty aj ďalšiu sumu 100-tisíc eur na vybavenie športovej infraštruktúry,“ povedal Raši.

Sumou 25 000 eur prispeje vláda ďalším trom obciam v okrese. Ipeľské Predmestie dostane peniaze na dokončenie oplotenia futbalového ihriska, na zvýšenie kapacity kultúrneho domu, dobudovanie okien a dverí na otvorenej terase a vybudovanie parkoviska pri obecnom úrade. Obec Sklabiná zinkasuje peniaze na zateplenie obecného úradu a dedina Závada na rekonštrukciu domu smútku.

Miera nezamestnanosti zaznamenala výrazný pokles

Vládni predstavitelia otvorili aj tému nezamestnanosti v okrese, ktorá je na regionálne pomery relatívne nízka. „V čase, keď sa schvaľoval akčný plán, v okrese Veľký Krtíš bola miera nezamestnanosti 14,4 percenta. Cieľom bolo, aby klesla na 10,6 percenta do roku 2020. Faktom je, že k dnešnému dňu miera klesla z 10,4 na 5,7 percenta. Pritom za posledný rok miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Veľký Krtíš klesla o dve percentá, kým na celom Slovensku to bolo len o 0,3 percenta,“ vyjadril sa Raši.

K nízkej nezamestnanosti pomohli, samozrejme, aj novovzniknuté pracovné miesta, ktorých v okrese Veľký Krtíš vzniklo viac, ako to očakávali kompetentní. „Cieľom bolo od roku 2016 do 2020 vytvoriť 822 nových pracovných miest. K dnešnému dňu ich bolo vytvorených 1311, preto nezamestnanosť klesla o tak výrazný rozdiel. Je to významné číslo, ktoré hovorí, že život sa v regióne stabilizuje,“ dodal Raši na záver.

V dvoch firmách v okrese môže pritom v blízkej budúcnosti pribudnúť ďalších 1000 pracovných miest. „Firma FYSAM Auto zamestnáva 101 ľudí, ale perspektíva dvoch, troch rokov je 800 pracovných miest. MATA Automotive má perspektívu 160 – 200 nových pracovných miest,“ povedal Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Úrad práce vo Veľkokrtíšskom okrese má momentálne v ponuke 221 voľných pracovných miest. „V roku 2016, keď sa prijímal akčný plán, tu bolo 1634 žiadateľov o pomoc v hmotnej núdzi. Píše sa rok 2019 a žiadateľov je 968. Na úrade práce evidujeme 1646 nezamestnaných,“ vysvetlil Richter.

Ako ďalej povedal, takýto nárast pracovných miest nebude možné pokryť možnosťami okresu, či susedných okresov. „Predpokladám, že na niektoré kvalifikované pracovné miesta, ktoré nie sú v štruktúre budeme musieť súhlasiť aj s príchodom cudzincov do okresu,“ zakončil minister.

Zdroj: zasadnutie vlády SR  Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár