Vláda odklepla okresu Rožňava 1,8 milióna eur

SLAVOŠOVCE – Rozdelenie regionálneho príspevku vyše 1,8 milióna eur, prezentovanie čísiel o zníženej nezamestnanosti a nových pracovných miestach, ale i problémy s rekonštrukciou hradu Krásna Hôrka. To boli tri hlavné témy tlačovej konferencie vlády po stredajšom výjazdovom rokovaní v Slavošovciach.

Vláda tam okresu Rožňava odklepla regionálny príspevok viac ako 1,8 milióna eur, čím bola štedrejšia než v iných okresoch. Najvyššiu čiastku dostane obec Plešivec, 400 000 eur na rekonštrukciu historického župného domu. V meste Rožňava sa môžu tešiť na 200 000 eur na rekonštrukciu a zvýšenie kapacity školských jedální, keďže pribudli stravníci v rámci obedov zadarmo. Okrem toho dostane okresné sídlo i 100 000 eur na zníženie objemu čpavku na zimnom štadióne a 40 000 eur na vybudovanie ihriska pri škole J. A. Komenského.

V druhom meste okresu, Dobšinej, pôjde 100 000 eur na obnovu komunikácií. Okrem toho jej samospráva dostane 50 000 eur na organizovanie pretekov do vrchu. Sumu 100 000 eur kabinet posúva aj do Slavošoviec na nákup technológie pre miestny sociálny podnik. Poslúži na spracovanie buničiny, ktorá je odpadom zo slavošovských papierní a dá sa z nej vylisovať briketové palivo.

Celkovo bude podporených viac ako 80 rôznych projektov samospráv, športových zväzov, klubov, ale aj cirkví v okrese.

Nové pracovné miesta a nižšia nezamestnanosť

Vláda sa na výjazdových rokovaniach tradične pochváli aj číslami o nižšej nezamestnanosti a vytvorených pracovných miestach. V Rožňave podľa údajov kabinetu počas troch rokoch platnosti akčného plánu klesla nezamestnanosť z takmer 21 percent na aktuálnych 12 percent. Vytvorených bolo 3087 pracovných miest. V okrese sa tiež čerpalo 82 miliónov eur z eurofondov a 3,4 milióna eur z regionálneho príspevku.

Podľa ministra práce Jána Richtera klesol i počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných. „Pred pár rokmi ich bolo 6300, v súčasnosti ich je 2300. Takmer 50 percent z tých, čo ubudli, boli Rómovia,“ konštatoval minister. Spomenul tiež tri fungujúce sociálne podniky v okrese (Krásnohorská Dlhá Lúka, Jablonov nad Turňou, Slavošovce) a ďalších deväť v príprave.

Problematická Krásna Hôrka

Vleklým problémom okresu, ktorý trápi mnohých miestnych, je dlhý čas rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka. Premiér naznačil, že príčinou meškaní nie sú úradníci z Bratislavy z ministerstva kultúry, ale niektorí miestni ľudia. Nekonkretizoval ich však a neurobil to ani podpredseda vlády Richard Raši, ktorého k tomu vyzval.

Ten, naopak, povedal, že o Krásnej Hôrke bude hovoriť len pozitívne a spomenul dva momenty, ktoré ovplyvnili jej rekonštrukciu. Prvým je zdĺhavé verejné obstarávanie, ktoré chce vláda zmeniť a druhým územný plán dediny Krásnohorské Podhradie.

Dostal som informáciu od ministerky kultúry, že posledné prekážky sa odstránili. Starosta zabezpečil, že sa schválila zmena územného plánu a všetko môže ísť ďalej,“ povedal Raši s tým, že všetky byrokratické prekážky rekonštrukcie hradu by už mali byť odstránené.

Zdroj: zasadnutie vlády v Slavošovciach, rokovania.vlada.gov.sk

Pridaj komentár