Od 15. decembra sa mení cestovný poriadok, zmeny sú na viacerých linkách

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Cestujúci, ktorí využívajú verejnú autobusovú a železničnú dopravu, sa musia od nedele 15. decembra 2019 pripraviť na pozmenený cestovný poriadok. Zmeny sa týkajú aj väčšiny z 205 prímestských autobusových liniek SAD Zvolen a SAD Lučenec.

Väčšina posunov je v rozmedzí od päť do dvadsať minút a má reflektovať zmeny v cestovných poriadkoch vlakov či zreálňovať dĺžku trvania jazdy, napríklad v čase dopravnej špičky.

Príkladom je spoj SAD Lučenec, ktorý premáva medzi Rimavskou Sobotou a Poltárom počas víkendov a štátnych sviatkov, s výnimkou Štedrého dňa, Prvého sviatku vianočného a Veľkonočnej nedele. Čas jeho odchodu sa od 15. decembra posunie o dvadsať minút skôr a z Rimavskej Soboty bude odchádzať už o 15:55.

So skorším odchodom autobusu musia počítať aj cestujúci medzi Uzovskou Panicou a Rimavskou Sobotou. Spoj číslo 8, ktorý doposiaľ odchádzal o 7:08, bude od 15. decembra vychádzať zo zastávky Uzovská Panica, OcÚ, už o 6:50.

Nové zastávky aj predĺženie spojov

Zmenou pre cestujúcu verejnosť v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je i pridanie viacerých zastávok. Buď úplne nových, alebo takých, okolo ktorých jednotlivé spoje doposiaľ len prechádzali. Kraj tak zareagoval na požiadavky zamestnávateľov, starostov a samotných cestujúcich.

Cestujúcim v južných okresoch nový cestovný poriadok priniesol predĺženiu spoja s odchodom z Rimavskej Soboty o 18:40 až do Poltára, namiesto doterajšej konečnej v Hrnčiarskej Vsi. Zároveň tak pribudne nový spoj z Poltára do Hrnčiarskej Vsi s odchodom o 19:30.

Kompletný prehľad zmien nájdete na stránke SAD Lučenec, prípadne si ich je možné overiť na stránke cp.sk.

Zmeny aj v Rožňavskom okrese

V Rožňave, ktorá už patrí do Košického samosprávneho kraja (KSK), takisto nastanú zmeny vo verejnej doprave. Cestovný poriadok cez víkendy a štátne sviatky pridáva od 15. decembra štyri nové páry autobusových spojení medzi Košicami a Rožňavou. Vo viacerých prípadoch budú mať nadväznosť najmä v smeroch na Dobšinú a Tornaľu. Týmto opatrením reaguje kraj na pokles diaľkových spojov, ktoré dané úseky obsluhovali v minulosti.

Na bezbariérový autobus upozorní značka

V cestovných poriadkoch viacerých liniek taktiež pribudne označenie spojov, na ktorých je štandardne nasadzované vozidlo s bezbariérovým prístupom. „To uvítajú najmä seniori, mamičky s kočíkmi či ľudia na invalidnom vozíku. Budú si môcť prehľadne a jednoducho vybrať spoj, do ktorého pre nich nebude problém nastúpiť,“ konkretizoval Miroslav Vyka, riaditeľ odboru verejnej dopravy Úradu BBSK.

Zdroj: BBSK, KSK, Foto: SAD Lučenec

Pridaj komentár