V Lučenci vzniklo vývojové centrum, budú tam vyvíjať nový typ batérií

vývojové centrum, Národná banka Slovenska LučenecLUČENEC – Vývoj nového typu batérií pre nákladné elektromobily, ale i priestor pre vznik nových startupov, kde bude miesto pre ľudí s inovatívnymi nápadmi. To všetko bude zastrešovať vývojové Centrum rozvoja inovácií (CRI) v Lučenci, ktoré začalo 5. decembra fungovať v budove bývalej expozitúry Národnej banky Slovenska (NBS).

Budeme pracovať na skutočne inovatívnom type batérií na báze hliník – vzduch. Je to projekt na veľmi dlhú trať. Skutočne to nie je nejaká aplikácia na zdieľanie fotiek mačiek. Je to proste vec, ktorá môže mať extrémny dosah na široký región. Zároveň nadväzuje na tradíciu v hliníkovom priemysle v SR,“ podotkol Daniel Kojnok mladší, člen občianskeho združenia CRI. Dodal, že vývoj zaberie roky, pričom v Lučenci bude len jeho časť, napríklad finálne testovanie.

Miesto pre nápady a startupy

Zameranie centra však bude širšie, podľa jeho slov pôjde vlastne o platformu pre startupy a rôzne projekty, pričom CRI bude spolupracovať napríklad so Slovenskou akadémiou vied. „Ide o to, aby človek, ktorý chce robiť v Lučenci nejaký inovatívny projekt, sa mal na koho obrátiť. U nás dostane priestor, podporu a sieť našich kontaktov,“ vysvetlil Kojnok mladší.

Vývojové centrum bude sídliť v budove bývalej expozitúry Národnej banky Slovenska v Lučenci, ktorá má podľa neho veľký potenciál. „Kancelárií tam nie je veľa, ale môžu tam byť testovacie centrá či špičkové laboratóriá. Plánujeme zamestnať 10 až 15 ľudí. Tento počet by sme chceli naplniť v polovici budúceho roka,“ avizoval Kojnok mladší s tým, že pôjde o miesta s vyššou pridanou hodnotou.

Ako pokračoval expert na vedu, výskum a školstvo Vladimír Šucha, ľudia stojaci za CRI boli za ním ešte počas jeho fungovania v Bruseli a presvedčil ho ich zriedkavý entuziazmus. „Myslím si, že to bude veľmi rýchlo fungovať. Som presvedčený, že to bude nádherný príklad toho, ako región a okres Lučenec, ktorý má svoje štrukturálne ekonomické problémy, sa môže pretvoriť na mesto rozvoja,“ podotkol.

Vznik tohto vývojového centra podporila aj vláda SR na svojom výjazdovom zasadnutí v Buzitke. Na tento účel vyčlenila dotáciu 140 000 eur.

Zdroj: Daniel Kojnok, Vladimír Šucha, Sobotnik.sk, Foto: Sobotnik.sk