OŽDANY: Štefanská zábava s vyše 10-ročnou tradíciou bude aj tento rok

Štefanská zábavaPravidelné vianočné podujatie s názvom Štefanská zábava sa organizuje 26. decembra na mnohých miestach po celom Slovensku. Výnimkou nebude ani obec Ožďany, kde túto zábavu organizuje tamojší Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ).

Miesto konania, ktorým je kultúrna sála Obecného úradu Ožďany, je pravidelným centrom tejto veselice už od začiatku tisícročia. Celým večerom vás bude sprevádzať rimavskosobotská kapela Family Band. Vstupné je 15 eur. „Pre každého bude pripravená naša vynikajúca kapustnica, fľaša vína na 4 osoby a tradične bohatá tombola,“ uvádzajú organizátori z DHZ Ožďany na Facebooku.

Možno je pre niekoho otázkou, prečo sa tieto zábavy každoročne konajú práve na Štefana. Dôvodov je viacero. Tento deň bol napríklad spojený s istým uvoľnením po pôste a šlo aj o významný poľnohospodársky sviatok. V tento deň bolo zvykom umývať sa úplne dočista, keďže sa verilo, že na Štefana má voda magické účinky. Dievčatám bola podávaná domáca pálenka, aby náhodou neprechladli. V minulosti boli štefanské zábavy spojené aj s chodením mládencov po dedinách a vinšovaním. Večer sa potom začala samotná Štefanská zábava, ktorá trvala až do rána.

Hoci sa mnohé vianočné tradície v modernej dobe vytratili, štefanské zábavy pretrvali a zdá sa, že zánik ich nečaká ani v budúcnosti. Dôvodom je okrem iného i to, že ide o udalosť spojenú s bujarou zábavou, ktorá je pre mnohých vítanou zmenou po pokojnom Štedrom večeri a Prvom sviatku vianočnom.

Zdroj a foto: Facebook DHZ Ožďany

Pridaj komentár