NDS spustila súťaž na úsek R2 pri Rožňave, súčasťou je i tunel Soroška

ROŽŇAVA – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dnes (27. 12. 2019) oficiálne ohlásila spustenie súťaže na zhotoviteľa úseku rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou. Jeho súčasťou je i tunel Soroška. NDS o tom informuje v tlačovej správe.

Úsek R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou bude mať dĺžku 14 100 metrov a vybudujeme ho v polovičnom profile. Jeho súčasťou bude tunel Soroška s dĺžkou 4 248,3 metra, 12 mostných objektov a dve križovatky – Rožňava a Jablonov nad Turňou,“ uvádza NDS.

Po uvedení do prevádzky bude tento úsek samostatnou časťou R2, keďže termíny vybudovania jej ostatných častí v regióne sú zatiaľ nejasné. V budúcnosti by sa naň mali napojiť úseky R2 Gombasek – Rožňava zo západnej strany a Jablonov nad Turňou – Včeláre z východnej strany.

Po dostavbe úsek umožní odklon tranzitnej dopravy mimo chránené a zastavané územia, čím sa podľa NDS zlepší životné prostredie a zvýši sa bezpečnosť obyvateľov i účastníkov cestnej premávky. „Motoristi pocítia zvýšenie dopravného komfortu a zároveň sa dobuduje ucelený úsek nadradenej dopravnej infraštruktúry na Slovensku,“ dodáva diaľničná spoločnosť.

Mimoúrovňové križovatky Rožňava a Jablonov nad Turňou budú zabezpečovať odklon dopravy na už existujúci komunikačný systém a cestu I/16 cez horský priechod Soroška v prípade uzatvorenia tunela Soroška na R2.

Predpokladaná hodnota zákazky je cca 243,15 milióna eur bez DPH. Podpis zmluvy so zhotoviteľom predpokladá NDS koncom roka 2020. Lehota výstavby je 1825 dní. Výstavba úseku bude financovaná zo štátneho rozpočtu.

Zdroj a vizualizácia: NDS

2 Replies to “NDS spustila súťaž na úsek R2 pri Rožňave, súčasťou je i tunel Soroška”

  1. Pingback: NDS podpísala zmluvu so zhotoviteľom úseku R2 Kriváň - Mýtna

  2. Pingback: Bude postavený tunel Soroška a druhá rúra Braniska? - Auto Moto TOUCHIT

Pridaj komentár