Mesto Tisovec a BBSK žiadajú štát o rekonštrukciu cesty I/72 na Bánovo

TISOVEC – Mesto Tisovec a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) žiadajú štát o opravu hlavnej cesty medzi Tisovcom a časťou Bánovo smerom do Brezna. Jej zlý stav je o to nepríjemnejší, že nejde o žiadnu bočnú cestu tretej triedy, ale dôležitú spojnicu medzi Gemerom a Horehroním, ktorá je súčasťou hlavného ťahu I/72.

BBSK túto cestu rekonštruovať nemôže, pretože je to cesta prvej triedy. Túto časť preto zatiaľ navrhujeme opraviť tak, aby sa dala používať a nebola v takom zlom technickom stave. Pretože tým, že sa už opravila cesta smerom na Muráň, Revúcu a Červenú Skalu, toto zostane pomaly posledný úsek cesty prvej triedy v stredoslovenskom kraji v takomto hroznom stave,“ podotkla na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva primátorka Tisovca Irena Milecová. Samospráva preto na tento problém upozorňuje listom štát a verí, že to bude úloha pre novú vládu.

Lunter: Cesty nám chátrajú

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera ide o problematický úsek, ktorý nemôžu zo svojich zdrojov opravovať. Snažia sa však cez iniciatívu Cesty pre Slovensko upozorňovať na investičný dlh pri rekonštrukcii ciest. „Aby tento problém, ktorý máme, nebol stratený, aby na nás v Bratislave pamätali. Dá sa povedať, že cesty na severe aj západe Slovenska a diaľnice sú dobré, ale cesty prvej, druhej a tretej triedy nám chátrajú,“ upozornil Lunter.

Časť cesty I/72 medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou bola kompletne zrekonštruovaná a rozšírená v roku 2013 až 2015 za viac ako 21 miliónov eur. Už vtedy sa spomínalo skoré pokračovanie rekonštrukcie zvyšného úseku, ani zhruba po piatich rokoch však nevyzerá reálne.

Cesta I/72 meria celkovo viac ako 105 kilometrov. Začína sa na Sobôtke pri Rimavskej Sobote križovatkou s hlavným južným ťahom I/16. Pokračuje cez Hnúšťu. Tisovec, Bánovo, Brezno a Podbrezovú až k Liptovskému Hrádku. Jej časti v Rimavskosobotskom a Breznianskom okrese boli pôvodne cestami druhej triedy II/530 a II/531. V roku 2008 však došlo k ich preklasifikovaniu na cestu prvej triedy.

Zdroj: mesto Tisovec, BBSK, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár