Útulok v R. Sobote asi bude, Šťastné labky sa chcú sťahovať z Fiľakova

RIMAVSKÁ SOBOTA/HNÚŠŤA – Nekonečný príbeh snáď konečne dospeje do šťastného konca. Útulok pre zvieratá v Rimavskej Sobote, ktorý mestu chýba roky, nakoniec asi predsa len vznikne. Do R. Soboty sa totiž má presťahovať útulok Šťastné labky z Fiľakova.

Momentálne je to v riešení, chceme sa sťahovať z Fiľakova. Čiže nebudeme mať dva útulky, ale jeden taký centrálny,“ ozrejmila predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Šťastné labky Beata Jagošová, podľa ktorej chcú prejsť tam, kde je väčšia podpora i záujem.

Doplnila, že hoci od príslušnej zmluvy s mestom odstúpili, na základe stále platného uznesenia mestského zastupiteľstva (MsZ) sa chcú v R. Sobote uchádzať o podporu mesta. Ak by to však aj nevyšlo, budú podľa Jagošovej fungovať aj bez nej.

V súčasnosti OZ Šťastné labky hľadá nejaký vhodný pozemok v R. Sobote, ktorý by vedeli odkúpiť, prípadne zobrať do prenájmu. „Boli sme aj za primátorom, ktorý nás neprijal, hovorili sme len s viceprimátorom. Oslovili sme s prosbou o pomoc aj Radoslava Ceglédyho,“ dodala Jagošová s tým, že vo Fiľakove fungovali päť rokov a cítia, že je čas na zmenu.

Útulok v R. Sobote chýba roky

O vybudovaní útulku pre zvieratá v R. Sobote sa hovorilo už dlho, nikdy však k nemu nedošlo. Na podporu jeho zriadenia v meste dokonca prebehla petícia, ktorú podpísalo zhruba 3600 ľudí. Najväčším zástancom výstavby útulku bol bývalý poslanec Július Sojka, ktorý tento zámer dlhodobo presadzoval.

Napokon na jeho návrh mesto v roku 2017 vypísalo súťaž na zriadenie útulku, do ktorej sa ako jediný záujemca prihlásilo práve OZ Šťastné labky. Podľa uzavretej zmluvy mesto malo poskytnúť združeniu bezodplatne pozemok pre výstavbu útulku na Včelinci a vybudovať k nemu inžinierske siete. Okrem toho mala samospráva Šťastným labkám počas troch rokov platiť 8000 eur ročne na výstavbu útulku. Po jeho dokončení mala poskytovať ročne 16 000 eur na prevádzku, ako aj 7200 eur na plat jedného pracovníka.

K naplneniu tejto zmluvy však nikdy nedošlo. Naposledy o vývoji informoval na zasadnutí MsZ začiatkom októbra prednosta mestského úradu Štefan Szántó s tým, že vo veci sa dlho nič nedialo a v lete dostala samospráva list od OZ Šťastné labky so žiadosťou o ukončenie zmluvy. „Odôvodnili to zo zdravotných dôvodov,“ povedal vtedy prednosta.

Útulok aj v Hnúšti

Ak všetko pôjde dobre, v polovici roka 2020 by mali útulok otvoriť aj v Hnúšti. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook primátor Roman Lebeda, podľa ktorého v budúcoročnom rozpočte mesta na tento účel vyčlenili 6000 eur. „Oproti iným mestám (napr. v Prešove stál 244 000 eur) je to maličká suma, ale množstvo vecí spravíme aj svojpomocne a veľmi to pomôže,“ podotkol.

Vizualizácia útulku v Hnúšti (zdroj: Facebook)

Okrem toho prešiel aj návrh poslankyne Marianny Balaškovej, podľa  ktorého každý, kto si adoptuje v budúcnosti psíka z útulku Hnúšťanské labky, bude oslobodený od dane za psa (prvý rok vo výške 100 % a ďalších päť rokov vo výške 50 %).

Z Hnúšte nás kontaktovali ohľadom nejakých rád, prevádzky, takže sa aj im snažíme pomáhať,“ dodala na margo hnúšťanského útulku Jagošová.

V Rimavskosobotskom okrese, kde v súčasnosti nie je ani jediný útulok, by tak v dohľadnej dobe mohli pribudnúť hneď dva. V Lučeneckom okrese zostane jeden útulok v okresnom meste.

Zdroj: Beata Jagošová, Facebook Roman Lebeda

Pridaj komentár