Štát ešte nenašiel zhotoviteľa väznice v R. Sobote, termín ale chce dodržať

väznice
Vizualizácia väznice na Sabovej

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) ešte nenašiel zhotoviteľa budúcej väznice v Rimavskej Sobote. Napriek tomu stále platí predpokladaný termín jej dokončenia v druhej polovici roku 2022. Informoval o tom tlačový odbor ZVJS s tým, že stále prebieha verejné obstarávanie.

V rámci tzv. súťažného dialógu sa podľa ZVJS uskutočňujú rokovania so štyrmi záujemcami, ktorí prejavili záujem o výstavbu väzenského zariadenia. „Je však potrebné povedať, že samotný súťažný dialóg nemá v zákone o verejnom obstarávaní stanovené zákonné lehoty. Dodržanie predpokladaného harmonogramu je závislé od oboch strán dialógu,“ upozornil ZVJS.

Dodal, že po vybratí zhotoviteľa by sa práce na výstavbe väznice mohli začať najskôr v druhej polovici roka 2020 za podmienky dodržania avizovaných termínov. To by podľa ZVJS znamenalo, že otvorenie väznice koncom roka 2022 by bolo reálne. Už raz sa však termín dokončenia väznice posúval, keďže bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ho avizovala na rok 2021, pričom výstavba sa mala začať už tohto roku, teda 2019.

Tri stupne stráženia

Rimavskosobotská väznica by mala mať kapacitu 832 väzňov v oddeleniach so všetkými tromi stupňami stráženia. Umiestnení by v nej mali byť i väzni odsúdení na doživotie. Je tiež možné, že okrem samotnej väznice bude pri nej postavený aj detenčný ústav.

Vo väznici by malo byť zamestnaných 298 príslušníkov ZVJS a 42 civilných zamestnancov. Výstavba väznice má byť realizovaná formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Predpokladané investičné náklady sú vo výške zhruba 58 miliónov eur.

Zdroj: ZVJS, Foto: Sobotnik.sk, Vizualizácia: ZVJS

Pridaj komentár