V Banskobystrickom kraji je viac chorých, veľa aj v našich okresoch

Počet chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), ako aj akútne respiračné ochorenia (ARO) sa v aktuálnom 4. kalendárnom týždni roka 2020 v Banskobystrickom kraji zvýšil. Vyplýva to z údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, o ktorých informovala jeho hovorkyňa Mária Tolnayová.

V celom kraji RÚVZ eviduje 5494 prípadov ARO a 444 prípadov chorých na CHPO. „Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji tentoraz hlásia okresy Zvolen, Brezno, Lučenec a Rimavská Sobota. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár,“ konkretizovala hovorkyňa.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom nových vírusov chrípky v Číne.

Epidemiológovia zároveň opätovne upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje.

Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Počet úmrtí, zapríčinených chrípkou nie je presný. V mnohých prípadoch aj preto, že sa chrípka neuvádza ako bezprostredná príčina smrti.

Často je to skôr bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky. Iniciátorom týchto ťažkých komplikácii je však chrípka. Znepokojujúco pôsobí hlavne skutočnosť, že až pri 96 percent smrteľných prípadov bola zistená absencia zaočkovania dostupnou očkovacou vakcínou.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ

Pridaj komentár