HNÚŠŤA: R. Lebeda v prvom roku primátorovania zaviedol mnohé zmeny

HNÚŠŤA – Svoj prvý rok vo funkcii primátora mesta zažil Roman Lebeda, ktorý je hlavou druhého najväčšieho mesta v okrese, Hnúšte. V komunálnych voľbách v roku 2018 porazil svojho najväčšieho súpera, Michala Bagačku o 148 hlasov. To, ako svoje pôsobenie v tejto funkcii hodnotí Lebeda, nám povedal on sám.

„Starostlivo som si odložil svoj volebný program a pravidelne sa snažím podľa neho pracovať. Za prvý rok sa mi podarilo zrealizovať približne polovicu svojho programu,“ povedal primátor. Išlo hlavne o množstvo menších projektov, ktoré pravidelne zverejňuje a označuje hashtagom #1000malickosti. „Tisíc maličkostí je také moje pracovné heslo. Tvrdím, že poriadok a čistota môžu byť dobrou vizitkou i chudobnejšiemu mestečku alebo mestu menej bohatému na kultúrne pamiatky. A že veľa pekných vecí sa dá urobiť aj za málo peňazí,“ povedal Lebeda.

V rámci „tisíc maličkostí“ v Hnúšti podľa jeho slov napríklad zrekonštruovali a doplnili všetky detské ihriská a vybudovali jedno úplne nové, rekonštruovali niektoré chodníky, doplnili kontajnery na separovaný zber, spomaľovače, smetné koše, ale aj dopravné zrkadlá, lavičky na verejných priestranstvách či bicykle do požičovne bicyklov a vymenili sa niektoré autobusové zastávky za nové. Vybudovali tiež nové stojiská na kontajnery, do domácností sa distribuovali kompostéry záhradných odpadov zdarma, opravili pokazené kamery, vodovod v kultúrnom dome v Hačave, strechu hasičskej zbrojnice v Likieri, havarijný stav strechy základnej škol prípadne premietaciu plocha letného kina. Množstvo nových vecí pribudlo aj na mestskom kúpalisku.

Dodal, že v meste došlo k zmene slávnostného programu počas Dní mesta, pribudli aj nové akcie ako napríklad Krompeľfest, či detský gladiátorský beh. Z väčších „maličkostí“ primátor spomenul 71 nových parkovacích miest a rekonštrukciu cesty v Likieri.

Zameranie aj na občanov či skrášľovanie mesta

Okrem skrášľovania mesta sa podarili novému primátorovi za krátky čas aj ďalšie veci. „Najvýznamnejšou správou pre zamestnanosť v meste je získanie investície vo výške 2,44 milióna eur na rozšírenie priemyselného parku,“ vyjadril sa Lebeda, ktorý sa taktiež dohodol na predĺžení zmluvy s najväčším zamestnávateľom v meste – spoločnosťou Yura – o ďalšie dva roky. „Počas roka 2019 prebiehali rokovania so šiestimi potenciálnymi investormi. Veríme, že v tomto roku sa pretavia do reálneho príchodu dvoch z nich,“ doplnil primátor s tým, že mesto všetky požiadavky investorov splnilo a príchod závisí od skutočnosti, či tieto firmy dostanú požadovanú štátnu pomoc.

Viaceré novinky prišli aj pri komunikácii mesta s občanmi. Patrí medzi ne založenie oficiálnej stránky mesta na Facebooku, rozšírenie nákladu mestských novín, ktoré občania dostávajú do každej schránky zadarmo i videozáznamy z rokovania mestských zastupiteľstiev. S občanmi mestských častí komunikuje primátor a poslanci na pravidelných stretnutiach vďaka založeniu výborov mestských častí. „Zaujímame sa aj o okrajové časti mesta, ktoré nemajú svojich zástupcov v mestskom zastupiteľstve a za rok sa nám podarilo množstvo vecí. Od roku 2020 sme pre ne zaviedli dokonca participatívny rozpočet, v rámci ktorého sami občania rozhodnú, aké drobné projekty chcú realizovať,“ vysvetlil primátor a dodal, že v roku 2019 absolvoval 20 stretnutí s občanmi z výborov.

Obmedzenie vplyvu politických strán, zmeny aj na mestskom úrade

Lebeda za významné považuje aj obmedzenie vplyvu politických strán v meste. Napríklad nábor do komisií po prvýkrát nenominovali politické strany, ale občania sa mohli prihlásiť prostredníctvom verejnej výzvy. „Našli sme tak odborníkov, nie straníkov. Rovnako som zakázal prezentáciu politických strán na podujatiach organizovaných mestom,“ dodal primátor, ktorý kandidoval ako nezávislý.

Zmeny nastali aj na mestskom úrade, kde prebehol personálny audit a zmena organizačnej štruktúry. Novinkou je tiež otvorenie Klientskeho centra ako kancelárie prvého kontaktu. „Občania už nemusia chodiť po celom úrade, väčšinu úkonov vybavia v Klientskom centre hneď pri vstupe na úrad. Má rozšírené otváracie hodiny, takže si občan dokáže vybaviť potrebné úkony aj počas obeda a jeden deň v týždni až do 17:00 hod,“ informoval Lebeda.

A čo nového primátora potešilo v roku 2019 najviac? „Najviac sa viem nadchnúť z projektov, ktoré robíme spolu s našimi občanmi. Veľké srdce ukazujú občania pri vianočnej charite, kde zbierame a distribuujeme oblečenie do chudobných rodín, ale aj pri podpore útulku pre opustené zvieratá, ktorý pripravujeme. Teším sa aj z ďalších projektov, na ktoré v roku 2019 prebiehala príprava – novej lokality pre výstavbu rodinných domov, vnútrobloku na Ul. 1. mája, projektu parkovania v kotolni na Klokočovej, či vykupovaniu pozemkov pre budúcu cyklotrasu. Vďaka týmto prípravám očakávam veľmi úspešný aj rok 2020,“ uzavrel Roman Lebeda.

zdroj: Roman Lebeda  foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár