ROMAN VAĽO: Rok 2019 bol v R. Sobote náročný, hektický, ale aj pozitívny

zdroj: Roman Vaľo – Odvážme sa zrýchliť

RIMAVSKÁ SOBOTA – Keďže sme len nedávno vstúpili do nového roka, čo je vždy príležitosť na bilancovanie a plány do budúcnosti, oslovili sme pri tejto príležitosti dvoch predstaviteľov samosprávy R. Soboty s tromi rovnakými otázkami. Sú nimi poslanec a predseda klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo a primátor mesta Jozef Šimko. Dnes vám prinášame odpovede prvého z nich (primátor nám zatiaľ na otázky neodpovedal, ak nám ich zašle, samozrejme ich zverejníme).

Aký bol rok 2019 v Rimavskej Sobote, čo boli jeho pozitíva a negatíva, resp. čo vás potešilo či sklamalo?

Náročný, hektický ale aj pozitívny a veľa nás naučil. Náročný bol v spôsobe presadzovania našich návrhov a riešení v mestskom zastupiteľstve (MsZ), nakoľko zo strany vedenia mesta nebola ochota o našich návrhoch rokovať. Boli sme nútení ich presadzovať priamo na zasadnutiach.

Hektický bol v tom, že nie vždy bolo jednoduché skĺbiť naše súkromné životy, pracovné povinnosti s prácou poslancov. Podarilo sa nám to, nakoľko v MsZ je dnes mnoho zodpovedných, správnych ľudí na správnom mieste a mnoho odborníkov, ktorých si vysoko vážim.

Potenciál ako sme mohli naše mesto naštartovať k rýchlejšiemu rozvoju bohužiaľ ostal nevyužitý, nakoľko vedenie mesta má problém stotožniť sa s našim pohľadom na rozvoj a fungovanie mesta a mestských organizácií. Ako keby sa báli zmeny a toto vnímam ako negatívum, ktoré bráni nášmu mestu rásť.

Ako pozitívum vnímam to, že sa nám v MsZ podarilo vytvoriť výraznú väčšinovú skupinu poslancov, s ktorými o našich návrhoch pravidelne diskutujeme a riešime ich nie raz spoločne. Takto to vlastne má byť, keď ide o mesto tak je nutná spolupráca a egá musia ísť bokom. Verím, že sa nám do tejto spolupráce podarí vtiahnuť aj vedenie mesta a občania mesta už nebudú musieť byť svedkami dlhých a mnohokrát emotívnych debát na MsZ.

Ako ďalšie pozitíva vnímam presadenie participatívneho rozpočtu tzv. malých sobotských eurofondov. O správnosti tohto kroku sme sa presvedčili na začiatku tohoto roka, kedy budú príslušné komisie vyhodnocovať podané žiadosti. Záujem u Soboťanov o takúto aktivitu je a preto nás to teší.

Ďalším správnym krokom bol zvýšený tlak na transparentnejšie konanie mesta pri zadávaní zákaziek ako aj pri verejnom obstarávaní. Tento tlak pomaly ale isto začína prinášať svoje ovocie. Úspechom bolo pridelenie dotácie vládou SR vo výške 800.000 EUR na výstavbu priemyselného parku, avšak pre bojkot podpisu zmluvy s vládou zo strany vedenia mesta, sme o túto finančnú podporu nenávratne prišli.

Podarilo sa nám mnoho málo viditeľných maličkostí, ale sú aj také ktoré sa nám nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Pracovať určite neprestaneme a neodradí nás od toho nič. Veď preto sme do toho išli aby sme pomohli nášmu mestu a to je pre nás najdôležitejšie.

V roku 2019 ma potešil záujem Soboťanov o veci verejné. Pred vstupom do komunálnej politiky som to tak možno nevnímal, ale dnes sa nám bežne stáva, že nás ľudia aj napriek ťažkej a náročnej práci pri presadzovaní návrhov v zastupiteľstve podporia, pochvália a tak nám dodajú obrovské množstvo energie.

Samozrejme, že sú aj takí občania, ktorí nie sú s našou prácou spokojní, ale to je prirodzené. Dôležité je, že sa aj s našimi kritikmi rozprávame a počúvame ich. Všetci sme predsa Soboťania a to by malo byť najdôležitejšie. Je potrebné svoje osobné politické ciele potlačiť do úzadia a zomknúť sa v prospech mesta. Osobne som večný optimista a preto verím, že sa toho Rimavská Sobota raz dočká.

Čo by sa malo urobiť v meste v roku 2020, aké by mali byť priority?

Byť aktívnejší v hľadaní spôsobov ako nášmu mestu pomôcť. V porovnaní s okolitými mestami či dokonca dedinami neustále zaostávame a mnohé z nich sa nám vzďaľujú v nedohľadne. Človek by si mohol myslieť, že dobehnúť ich bude nemožné ale opak je pravdou. Mladí primátori, starostovia či skúsení primátori alebo starostovia okolo Rimavskej Soboty vedia hľadať kompromisy a nehľadajú spôsoby ako brzdiť investície, naopak, hľadajú spôsoby ako svojmu mestu, či obci pomôcť.

Len nedávno bola zverejnená informácia, že mestu Lučenec sa podarilo zrealizovať 91 projektov z grantov a fondov a z toho bolo 56 investičných akcií v súhrnnej hodnote viac ako 39 miliónov eur. Za tento úspech a aktívny prístup je im potrebné len pogratulovať. Učme sa od úspešných a dajme si poradiť skúsenejšími. Toto je tá správna cesta.

Náš poslanecký klub má mnoho riešení a nápadov pre Rimavskú Sobotu aj pre rok 2020 a tak isto aj do budúcna. Musí tu však byť vôľa. A kde je vôľa tam je aj cesta. V roku 2019 vedenie mesta pri plnení uznesení neprejavilo ani náznak vôle spolupracovať a plniť prijaté uznesenia.

Naopak bojkot a sabotovanie plnenia uznesení bol ich každodennou rutinnou činnosťou zaobalenou do opakovanej frázy „brzda rozvoja mesta“. Kto ňou ale v skutočnosti je!? Preto musíme byť k tomuto kritickí aj naďalej, nakoľko takýmto prístupom mesto neposunieme vpred ani o krok.

Soboťania si nezaslúžia stagnáciu. Soboťania si nezaslúžia, že s nimi niekto hrá obyčajnú politicko-spravodajskú hru a takto ich drží na okraji priepasti!
Soboťania si predsa zaslúžia lepšie mesto pre život. Soboťania si predsa zaslúžia vedenie mesta, ktoré uprednostní pred svojim egom a politickými cieľmi skutočný rozvoj mesta!

Čo by ste popriali občanom mesta a regiónu do nového roka?

Zdravie, lásku a aj šťastie v živote. Najdôležitejšie sú tiež správne rozhodnutia. Správne rozhodnutia sú potrebné každodenne avšak v tomto výnimočnom volebnom roku je to potrebné o to viac.Správnym rozhodnutím vo februári v deň konania parlamentných volieb môžeme pomôcť našej krajine ale pri nesprávnom rozhodnutí naopak môžeme uškodiť aj nášmu mestu, našim deťom ale aj sebe samému.

Foto: facebooková stránka Roman Vaľo – Odvážme sa zrýchliť

Pridaj komentár