Sklápacie garáže zrejme postupne vymiznú aj z Lučenca

LUČENEC – Sklápacie garáže, ktoré patrili v 70. a 80. rokoch ku koloritu rimavskosobotských sídlisk, prežili v susednom Lučenci až do dnešných čias. Tejto drobnej regionálnej zaujímavosti sme sa venovali v článku na začiatku roka 2019. Zdá sa však, že tak ako v 90. rokoch vymizli z R. Soboty, podobný osud ich čaká aj v metropole Novohradu.

Dôvodom je zvýšenie dane za užívanie verejných priestranstiev, ktorú majitelia skladacích a tiež plechových garáží platia. Doteraz to bolo 125 eur za rok, od začiatku roka 2020 však mesto tento poplatok zvýšilo na 330 eur. Daň za sklápaciu garáž sa tak v Lučenci vyrovnala poplatku za vyhradenie parkovacieho miesta. Mestskí poslanci to odsúhlasili na svojom decembrovom zasadnutí.

Podľa vedúcej oddelenia ekonomiky a majetku mesta Mestského úradu (MsÚ) Lučenec Márie Móricovej sklápacia garáž zaberá viac miesta než len obyčajné vyhradené miesto na parkovanie a samospráva k tomu dostala viaceré podnety. Na základe týchto podnetov a malého množstva parkovacích miest pri bytových domoch sa preto rozhodli zrovnoprávniť poplatky za sklápacie garáže a vyhradené parkovacie státie.

Poslanec Ivan Siláči tiež podotkol, že sklápacia garáž zaberá podstatne viac priestoru ako parkovacie miesto a preto ani tvrdenie, že v prípade vyrovnania poplatku ide o zrovnoprávnenie s parkovacím miestom, nie je úplne pravda. „V tomto prípade boli diskriminovaní tí, ktorí si prenajali parkovacie miesto a nie tí, ktorí mali sklápaciu garáž,“ vysvetlil.

Nové sklápacie garáže už nebudú

Podľa poslankyne Rút Olšiakovej však ide o príliš veľké skokové zvýšenie ceny, keďže táto daň stúpla o 195 eur ročne. Doplnila tiež, že v čase vzniku sklápacích garáží mnohí ľudia nemali inú možnosť ako si chrániť svoje autá. Navrhla preto, aby sa poplatok za prenosné garáže nezvyšoval. Poslanci však je pozmeňujúci nívrh neschválili.

Ako jej odpovedala primátorka Alexandra Pivková a následne i prednosta MsÚ Igor Korniet, mesto chce parkovaciu politiku riešiť inými spôsobmi a preto už od roku 2012 nevydáva nové povolenia na umiestňovanie sklápacích garáží.

Skladacie garáže v Lučenci

„Prišli s tým samotní ľudia. Dve sklápacie garáže zaberajú tri parkovacie miesta. Tu boli diskriminovaní ľudia, ktorí si za 330 eur kúpili parkovacie miesto. Zámer je skôr, aby tieto sklápacie garáže na sídliskách postupne zmizli, lebo zaberajú neúmerne veľa parkovacích miest,“ poznamenal Korniet.

PREČÍTAJTE SI: Skladacie autogaráže v R. Sobote vymizli, v Lučenci sú ich dodnes desiatky

Zdroj: MsZ Lučenec, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár