R. SOBOTA: Útulok je opäť bližšie, Šťastné labky by v marci mali mať pozemok

RIMAVSKÁ SOBOTA – Útulok pre zvieratá v Rimavskej Sobote, ktorého výstavbu pripravuje občianske združenie (OZ) Šťastné labky, je opäť o niečo reálnejší. Ako OZ informuje na Facebooku, v marci by mali podpísať zmluvu s majiteľom pozemku, na ktorom by malo zariadenie stáť.

Do tej doby budeme pracovať na projektovej dokumentácii a potrebných formalitách. Následne podáme žiadosť na stavebné povolenie. ide o pozemok, kde budeme stavať od základov a približovať sa k nášmu cieľu kúsok po kúsku. Bude to náročné, ale sme plní sily a odhodlania. Aj s vašou pomocou to zvládneme,“ uvádza združenie.

Ako jeho členovia dodávajú, podporiť výstavbu útulku môže každý, buď darovaním dvoch percent dane, trvalým príkazom na čo i len na jedno euro, alebo dobrovoľným príspevkom v akejkoľvek sume (do poznámky treba uviesť Výstavba útulku).

Všetky finančné prostriedky budú podľa OZ použité na stavbu útulku a náklady s tým spojené. Akékoľvek otázky, možnosť podpory a pomoci je možné adresovať na e-mailovú adresu ozstastnelabky@gmail.com, alebo telefonicky na 0904 659 924.

OZ Štastné labky aktuálne stále prevádzkuje aj útulok vo Fiľakove. Ten bude fungovať do doby, kým sa OZ nepresťahuje do nových priestorov v Rimavskej Sobote.

Útulok v R. Sobote chýba roky

O vybudovaní útulku pre zvieratá v R. Sobote sa hovorilo už dlho, nikdy však k nemu nedošlo. Na podporu jeho zriadenia v meste dokonca prebehla petícia, ktorú podpísalo zhruba 3600 ľudí. Najväčším zástancom výstavby útulku bol bývalý poslanec Július Sojka, ktorý tento zámer dlhodobo presadzoval.

Napokon na jeho návrh mesto v roku 2017 vypísalo súťaž na zriadenie útulku, do ktorej sa ako jediný záujemca prihlásilo práve OZ Šťastné labky. Podľa uzavretej zmluvy mesto malo poskytnúť združeniu bezodplatne pozemok pre výstavbu útulku na Včelinci a vybudovať k nemu inžinierske siete. Okrem toho mala samospráva Šťastným labkám počas troch rokov platiť 8000 eur ročne na výstavbu útulku. Po jeho dokončení mala poskytovať ročne 16 000 eur na prevádzku, ako aj 7200 eur na plat jedného pracovníka.

K naplneniu tejto zmluvy však nikdy nedošlo. Naposledy o vývoji informoval na zasadnutí MsZ začiatkom októbra prednosta mestského úradu Štefan Szántó s tým, že vo veci sa dlho nič nedialo a v lete dostala samospráva list od OZ Šťastné labky so žiadosťou o ukončenie zmluvy. „Odôvodnili to zo zdravotných dôvodov,“ povedal vtedy prednosta.

Útulok aj v Hnúšti

Ak všetko pôjde dobre, v polovici roka 2020 by mali útulok otvoriť aj v Hnúšti. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook primátor Roman Lebeda, podľa ktorého v budúcoročnom rozpočte mesta na tento účel vyčlenili 6000 eur. „Oproti iným mestám (napr. v Prešove stál 244 000 eur) je to maličká suma, ale množstvo vecí spravíme aj svojpomocne a veľmi to pomôže,“ podotkol.

Okrem toho prešiel aj návrh poslankyne Marianny Balaškovej, podľa  ktorého každý, kto si adoptuje v budúcnosti psíka z útulku Hnúšťanské labky, bude oslobodený od dane za psa (prvý rok vo výške 100 % a ďalších päť rokov vo výške 50 %).

Zdroj: facebooková stránka OZ Šťastné labky, Sobotnik.sk, Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “R. SOBOTA: Útulok je opäť bližšie, Šťastné labky by v marci mali mať pozemok”

  1. Pingback: R. SOBOTA: Šťastné labky našli vhodný objekt na útulok. Potrebujú však za mesiac získať 200 000 eur

Pridaj komentár