Začína sa Žihadielko mánia, ihrisko od Lidlu chce u nás 11 miest

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Žihadielko. Toto slovo bude v nasledujúcich týždňoch patriť na sociálnych sieťach zrejme medzi najčastejšie. V pondelok 13. januára 2020 o 9:00 sa totiž začína hlasovanie o desať ihrísk Žihadielko, ktoré sú podľa spoločnosti Lidl už poslednými.

Zabojuje dohromady 93 lokalít

Jednou z hlavných zmien oproti predchádzajúcim kolám je oveľa širší okruh obcí, ktoré sa do boja o Žihadielko mohli zapojiť. Predtým to totiž boli len tie, kde stojí predajňa Lidl. Toto obmedzenie však pre posledné kolo neplatí. Záujem tak prejavilo dokopy 93 lokalít, ktorými sú mestá, mestské časti a dokonca aj dve väčšie dediny (Terchová a Bernolákovo).

U nás, na Gemeri, v Novohrade a Malohonte, je to spolu 11 miest – Rimavská Sobota, Lučenec, Rožňava, Revúca, Poltár, Hnúšťa, Tisovec, Fiľakovo, Tornaľa, Jelšava a Dobšiná. Jediné dve mestá, ktoré o Žihadielko neprejavili záujem, sú Veľký Krtíš a Modrý Kameň.

V predchádzajúcich kolách bola úspešná R. Sobota, ktorá si ihrisko od Lidlu vybojovala v rokoch 2018 a 2019. Vlani sa v boji o ihrisko zadarilo aj Revúcej. Ide zároveň o jediné dve mestá, ktoré v našich regiónoch Žihadielko získali.

Zbrojenie na Facebooku

Pred štartom aktuálneho kola sa ľudia z jednotlivých miest začínajú organizovať a aktivizovať vo facebookových skupinách. Mimoriadne sú ‚nabudení‘ Hnúšťania, ktorí si vytvorili skupinu Ihrisko Žihadielko pre Hnúšťu a počas necelých dvoch dní od založenia do nej prišlo viac ako 2100 členov. Veľkú facebookovú skupinu má aj Rožňava (takmer 3200) členov. Naopak, jeden z predchádzajúcich víťazov, Revúca, má skupinu len s 92 členmi.

Svoju skupinu však má aj Tisovec (viac ako 450 členov) Poltár (170 členov), Jelšava (takmer 600 členov) či Tornaľa (viac ako 330 členov). Lučenec má skupinu s 340 členmi a aj facebookovú stránku s takmer 170 sledovateľmi a Fiľakovo má namiesto skupiny vytvorené podujatie. Naopak, skupinu Žihadielko pre R. Sobotu či Dobšinú sme na sociálnej sieti nenašli.

Všetky počty členov skupín boli platné v čase písania článku (12. 1.) a, samozrejme, odvtedy u mnohých počet členov stúpol.

Ako hlasovať

Hlasovať o Žihadielko bude možné až do 29. februára 2020. Každý registrovaný účastník bude môcť raz za 24 hodín zahlasovať za vybranú lokalitu. Ďalší bonusový hlas navyše je možné každý deň získať za zvládnutie jednoduchej online hry. Viac informácií je priamo na stránke súťaže.

Ihrisko Žihadielko je určené pre deti od dvoch do 12 rokov. Jeho rozmery sú 16 x 20 metrov a bude sa na ňom nachádzať osem herných prvkov. Deti sa budú môcť zahrať na dvoch hradoch, pieskovisku, kolotoči, hojdačkách či prevažovadlách. Samozrejmosťou sú aj lavičky, stojan na bicykle a odpadkové koše. Hodnota jedného ihriska je 87 000 eur.

Počas doterajších štyroch ročníkov bolo podľa údajov spoločnosti Lidl v Žihadielku odovzdaných vyše 11 miliónov hlasov a hodnota 40 ihrísk sa blíži k 3,5 miliónu eur.

Zdroj: zihadielko.lidl.sk, Facebook

Pridaj komentár