Spor medzi BBSK a SAD Zvolen zasiahol aj Novohrad, ZSSK bude posilňovať

LUČENEC – Železničná spoločnosť Slovenskej republiky (ZSSK) bude od pondelka 27. januára 2020 posilňovať vlakové spojenia. Zmeny sa dotknú aj vlaku na trase Zvolen – Detva – Lučenec – Fiľakovo. Dôvodom tohto konania je spor medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a Slovenskou autobusovou dopravou Zvolen (SAD Zvolen). Informoval o tom BBSK na svojom Facebooku.

ZSSK už pomáha riešiť dopravnú situáciu v Banskobystrickom kraji. Dnes a zajtra (25. a 26. 1. 2020, pozn. red.) posilňuje kapacitu vlakových súprav na trati Banská Bystrica – Zvolen a na ostatných tratiach monitoruje záujem cestujúcich,“ uviedol BBSK na svojom Facebooku.

Podľa Železničnej spoločnosti sú trasy Banská Bystrica – Zvolen, Banská Bystrica – Brezno a Zvolen – Fiľakovo najvyťaženejšími traťami a preto je potrebné posilniť vlakovú dopravu.

Po zastavení prevádzky spojov v sobotu 25. 1. 2020 zvolal predseda BBSK Ján Lunter brífing, na ktorom žiadal predstaviteľov SAD Zvolen, aby celú vec prerokovali za jedným stolom. „Hneď, ako SAD Zvolen obnoví dopravu, BBSK si s dopravcom sadne za rokovací stôl a bude s ním rokovať o novej zmluve,“ uviedol Lunter na nedeľnom brífingu v Banskej Bystrici.

Ku kolapsu by nemalo dôjsť

Podľa aktuálnych informácií z rokovaní, ktoré prebiehali v nedeľu popoludní a večer, by ku kolapsu autobusovej dopravy nemalo dôjsť a zúčastnené strany sa, aspoň nateraz, dohodli. „Prímestské spoje sú od pondelka 27.1.2020 dočasne obnovené vo všetkých dotknutých okresoch v plnom rozsahu, podľa platných cestovných poriadkov,“ uvádza BBSK na Facebooku.

SAD Zvolen zastavila premávku časti prímestských spojov v sobotu 25. 1. po tom, ako BBSK podal na súde námietku proti tzv. Kotlebovým dodatkom. Kraj nimi predĺžil dopravcovi pôvodnú zmluvu o päť rokov, pričom však súd v decembri určil, že bola uzatvorená v rozpore so zákonom. Súčasťou sporu je ale aj výška zálohových platieb za prepravu osôb, s ktorou BBSK nesúhlasí.

V našich regiónoch SAD Zvolen zabezpečuje prímestskú dopravu len v okrese Veľký Krtíš. V okresoch Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca ju má na starosti SAD Lučenec.

Zdroj a foto: BBSK

Pridaj komentár