R. Sobota má nové klientske centrum, v Lučenci a Rožňave zatiaľ chýbajú

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zo štyroch lokalít v rôznych častiach mesta do jednej budovy na Hostinského ulici sa presťahovali jednotlivé odbory a kancelárie Okresného úradu (OÚ) Rimavská Sobota. Sťahovanie prebehlo koncom minulého roka, dnes (25. 2. 2020) nové priestory slávnostne otvorili. Ich súčasťou je i nové klientske centrum.

Chcem sa poďakovať všetkým mojim kolegom za trpezlivosť počas rekonštrukčných prác, a tiež pri sťahovaní. Som nesmierne rád, že všetko prebiehalo bez akýchkoľvek závažných problémov, počas plnej prevádzky. Viem, že popri práci to bolo veľké úsilie, ale predsa sme to zvládli na výbornú,“ podotkol prednosta OÚ Csaba Csízi. Osobitne vyzdvihol prínos vedúceho odboru krízového riadenia Karola Angera.

Podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva vnútra (MV) SR Michala Bagačku, ktorý zastupoval vedenie rezortu pri otvorení, ide už o 60. otvorené klientske centrum na Slovensku. „Postupne by sa mali dobudovávať aj ostatné. Samozrejme, niektoré sú aj finančne jednoduchšie na realizovanie, iné ťažšie,“ doplnil.

Kompletná obnova budovy

V rámci stavebných prác bola znížená energetická náročnosť budovy, zateplená fasáda aj s povrchovou úpravou, zateplená a zrekonštruovaná strecha. Vymenili sa vonkajšie výplne otvorov, teda okná a dvere, a obnovený bol vykurovací i elektroinštalačný systém budovy. Zrekonštruované boli i vnútorné priestory. Celková obnova a prestavba objektu pre účely OÚ stála viac ako 800 000 eur.

Súčasťou vybavenia budovy je bezbariérový prístup, vyvolávací systém, či pomoc tzv. supervízorky. Tá klientom po príchode na OÚ poradí, na koho sa obrátiť, alebo ako postupovať pri vybavovaní záležitostí.

Pri prevádzkovaní úradu má štát podľa údajov MV SR v novej budove ušetriť ročne takmer 43 000 eur pri prevádzkových nákladoch a viac ako 14 000 eur na nájomnom.

Lučenec a Rožňava zatiaľ centrá nemajú

V susednom Lučenci je klientske centrum podľa MV SR v procese prípravy. „Vzhľadom na obmedzený limit finančných prostriedkov nie je v súčasnosti zabezpečovaný ďalší proces, t. j. spracovanie podkladov pre následný proces verejného obstarávania,“ konkretizuje rezort. Ako dodáva, v Rožňave aktuálne hľadá vhodný objekt.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár