R. SOBOTA: Triler Sviňa mal premiéru, do kina prišli desiatky ľudí

RIMAVSKÁ SOBOTA – Silný príbeh, ktorý je vyobrazený v novom filme Sviňa, priviedol niekoľko desiatok ľudí do Kina Orbis v Rimavskej Sobote. Aj keď je v úvode filmu napísané, že všetky udalosti a osoby sú fiktívne, zrejme každý si v tom jednu spojitosť nájde. Je ňou vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára 2018. Keďže premietanie filmu neskončilo, celým príbehom vás neprevedieme a zážitok si musíte vychutnať na vlastné oči.

Hlavnými postavami trháku sú Jozef Vajda (Wagner), Marko Igonda (Bobo), Dano Heriban (Ňuňu) a Andrej Remeník (Novinár Ondro). Film nás prevedie dobou, v ktorej žijeme práve teraz a poukazuje na to, ako vládnu tí najsilnejší v našej krajine. „To, že film pripomína našu skutočnú realitu a objavujú sa tu postavy nápadne pripomínajúce gaunerov najhrubšieho zrna, je len nešťastná náhoda,” citovala tlačová správa Rudolfa Biermanna, jedného zo scenáristov, režisérov či producentov.

Rolu bezcharakterného mafiána Wagnera si zahral Jozef Vajda, ktorý v čase, keď sa mu ozvali, práve čítal knihu, ktorá bola námetom na výrobu tohto filmu. „Hrám postavu Lola Wagnera, veľkopodnikateľa s metódami, ktoré presahujú hranice normálneho podnikania. Nekategorizujem to len na našu spoločnosť. Tieto praktiky fungujú vo všetkých iných krajinách, v okolitých a vyspelejších,” povedal o svojej roli.

Film Sviňa je námetom na bestseller Arpáda Soltésza. „V okamihu, keď som odovzdával rukopis, Marián Kočner ešte behal po slobode. Šikanoval a nadával ďalším kolegom. Ľudia sa ma pýtali, či sa nebojím, že čitatelia odmietnu moju knihu, pretože to je cez čiaru a pritiahnuté za vlasy. V čase, keď vyšla kniha, začali sa prevaľovať rôzne fakty. Dnes už počúvam, že je to ako včerajšie noviny, len trochu slabšie,“ povedal autor knihy Soltész v podcaste denníka SME.

Triler mal premiéru 6. 2. 2020 aj v kine Orbis v Rimavskej Sobote. Ak ste tento termín nestihli, stále máte možnosť si prísť vychutnať zimný trhák 8., 9. a 14. 2. 2020 o 20:00. Vstupné je 5 eur, pre študentov a dôchodcov 4 €.

(O vyjadrenie žiadame aj hviezdu filmu Marka Igondu. Ak sa nám odpovede na naše otázky podarí získať, okamžite to do článku doplníme.)

zdroj a foto: tlačová správa autorov filmu Sviňa