R. SOBOTA: Galéria funguje už vyše 20 rokov, nadšenci umenia si vždy prídu na svoje

RIMAVSKÁ SOBOTA – História Mestskej galérie (MG) sa datuje do roku 1996, kedy bola založená samosprávou mesta ako súčasť Mestského kultúrneho strediska. Galéria bola založená s cieľom v prvom rade pôsobiť na estetické cítenie občanov priamo uprostred všedného dňa.

Historicky prvým podujatím, ktorým sa činnosť MG započala, bola výstava s názvom Výtvarné umenie Gemera a Malohontu. Trvala od 4. 5. do 30. 8. 1996. Po tejto prvej výstave už inštitúcia aktívne rozbehla dráhu svojej činnosti a počas nasledujúcich desiatich rokov zrealizovala úctyhodných 81 výstav.

Mestská galéria je zbierkotvornou inštitúciou, ale jej činnosť charakterizuje výskum a prezentácia súčasného umenia.Jej výstavný program sa profiluje v dvoch hlavných okruhoch. Prvý je zameraný na výskum a prezentáciu súčasného slovenského vizuálneho umenia s ohľadom na stredoeurópsky kontext obdobia od druhej polovice 20. storočia po súčasnosť,“ uviedla Gabriela Garlatyová v knihe 10 rokov Mestskej galérie v Rimavskej Sobote.

„Druhý sa orientuje na regionálne výtvarné umenie, najmä na rimavskosobotských umelcov, ktorí pôsobili a pôsobia v tomto prostredí. Výstavy v galérii sa zameriavajú taktiež na nastupujúcu generáciu absolventov vysokých umeleckých škôl. Koncepcia výstav galérie je od roku 1999 pripravovaná kurátorkou galérie, ktorá je historičkou umenia,“ napísala v knihe Garlatyová.

Výstavná činnosť je orientovaná na aktuálne autorské a kolektívne prezentácie tvorby významných umelcov všetkých generácií. „Najviac sa uplatnila štruktúra samostatných autorských výstav, ktorá prevažuje vo výstavných projektoch galérie.  Výstavy sú zamerané aj na rôzne témy a prezentované aj netradičnými formám,“ dodala na záver.

Aktuálna výstava so záhadným názvom

Galéria poskytuje svojím návštevníkom okrem pravidelných výstav aj mnoho iných zaujímavých aktivít. Jednou z nich sú napríklad tvorivé dielne, kde si prídu na svoje najmä deti.

Aj napriek tomu, že galéria má svojim návštevníkom vždy čo ponúknuť, prichádza ich čoraz menej.Je to rozhodne škoda, keďže výstavná činnosť galérie výrazne participuje v celoslovenskom prostredí.

Preto si nenechajte ujsť práve prebiehajúcu výstavu umelca Rastislava Sedlačíka, ktorá nesie záhadný  názov 18192020. Táto výstava potrvá do 13. marca a ktovie, možno sa vám dovtedy podarí vypátrať prečo autor zvolil takýto netradičný názov.

Pridaj komentár