Rimavská Sobota

ONLINE: V R. Sobote bol míting ĽSNS aj protest proti nenávisti

Kotlebovci a ich priaznivci, ako aj protestujúci voči hnutiu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), medzi ktorými má byť viacero známych osobností. Tieto dve skupiny majú dnes (4. 2. 2020) podvečer zhromaždenia na Námestí Štefana Marka Daxnera v Rimavskej Sobote. My sme na mieste tiež a budeme sa vám v textovom online prenose snažiť priblížiť atmosféru, ktorá na námestí bude.

Na úvod len pripomeňme, že protest proti ĽSNS je naplánovaný na 17:30 a konať sa má pri fontáne na Námestí Š. M. Daxnera. Míting ĽSNS je o polhodinu neskôr v kultúrnom dome. Aj dovtedy vám však prinesieme informácie a zaujímavosti, ktoré sa oboch podujatí týkajú.

16:30 – Na mieste to hodinu pred začiatkom prvého mítingu vyzerá ako na policajných manévroch. Sú tu desiatky štátnych i mestských policajtov s množstvom vozidiel

16:35 – Krátko po pol piatej prišiel na miesto bývalý poslanec Národnej rady SR Milan Mazurek spolu s ďalšími členmi ĽSNS. Zaparkovali pred Kauflandom a odišli smerom k domu kultúry.

16:42 – Redaktor Braňo Bezák, ktorý pripravuje podcasty pre Denník N, spomenul rimavskosobotské zhromaždenie vo včerajšej zvukovej nahrávke. „Mítingov bude do volieb ešte kopa a začína sa hneď v utorok v problematickej Rimavskej Sobote,“ povedal.

16:46 – Pred vchodom do domu kultúry sú už pripravené zábrany.

16:55 – Na mieste sú už prvé hlúčiky podporovateľov obidvoch skupín. Tí, ktorí majú záujem o míting ĽSNS, stoja pred vchodom do kultúrneho domu, opačný tábor sa zhromažďuje pri schodisku, ktoré ku fontáne vedie od Kauflandu.

17:10 – Medzi protestujúcimi je veľa Rómov, podľa prítomných policajtov sú nielen z rimavskosobotského sídliska Dúžavská cesta, ale spoznali medzi nimi aj obyvateľov z dedín na juhu okresu.

17:10 – Protestu proti ĽSNS by sa mali zúčastniť viaceré osobnosti z regiónu. Účasť prisľúbil poslanec NR SR Štefan Vavrek, primátor Fiľakova Attila Agócs i štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

17:12 – „Už sa raz na míting v RS chystali. Pred tromi rokmi, tiež v kultúrnom dome. Vtedy sa nám to podarilo zrušiť, keďže sa dobrú vec postavila občianska spoločnosť a aj masy ľudí. To bolo ešte obdobie, kedy ich primátor Šimko podporoval, ale ešte sa hanbil sa k nim otvorene priznať. Predsa to je hanba bratríčkovať s nacistami a fašistami. Dnes už takéto zábrany nemá, dokonca za nich kandiduje a robí tým neskutočnú hanbu celému mestu,“ uviedol Ondrejcsák na Facebooku.

17:23 – Atmosféra je zatiaľ pokojná, protestujúci občas skandujú „Fašisti, fašisti“ a „Fašistov tu nechceme„. Na námestí môže byť odhadom okolo 300 ľudí.

17:25 – Protest sa oficiálne začal, prítomných privítal aktivista Rado Ceglédy. Nasleduje príhovor ďalších rečníkov. Zaznievajú výzvy proti fašizmu a zdôraznenia, že R. Sobota je tolerantné mesto.

17:34 – Odzneli mená kandidátov za ĽSNS, ktorí sú obvinení z trestných činov.

17:36 – Reční Pavel Sibyla z PS/Spolu. Pýta sa prítomných, či v čase Kotlebovho vedenia kraja boli napríklad lepšie cesty. „Odmietnime fašizmus predstavovaný ĽSNS,“ zakončil svoju reč.

17:42 – „V tomto meste 10 rokov vládne človek, ktorý 10 rokov nepomohol nikomu,“ povedal R. Ceglédy.

17:45 – Rečníci sa striedajú v rýchlom tempe. Teraz hovorí R. Ondrejcsák. „Prosím vás, zobuďme sa, ešte nie je neskoro toto zlo odmietnuť,“ zdôraznil.

17:49 – Odznel príspevok v maďarčine a nasleduje ďalší štátny tajomník Konrád Rigó. Podotkol, že všetci občania sú si rovní.

17:50 – „Nezabudnite, že 29. februára ste to vy, kto drží moc v rukách,“ povedal v príhovore poslanec Martin Klus.

17:55 – Na mieste sú i policajní ťažkoodenci, zasahovať však nemusia, všetko prebieha pokojne.

17:58 – Mestský poslanec Ján Jurkemik je na zhromaždení s transparentom, na ktorom je zavesený kabát. „Jožo, tento si ešte nemal,“ hlása nápis.

18:01 – Presunuli sme sa do divadelnej sály MsKS. Je úplne plná, ľudia stoja aj po bokoch.

18:05 – Na mítingu je i predseda ĽSNS Marian Kotleba. Nechýba primátor Jozef Šimko.

18:12 – Ako prvý má prejav poslanec Stanislav Mizík. Hovorí o chudobe na Gemeri, odchode ľudí za prácou a „útokoch neprispôsobivých asociálov„. Kritizuje Kisku, Trubana a Bihariovú. „V niektorých mestách zvážajú osadníkov na mítingy,“ hovorí.

18:17 – Reční poslanec NR SR Ján Kecskés, hovorí o slabej podpore najmenej rozvinutých regiónov.

18:18 – Vystriedal ho Milan Mazurek. Kritizuje lídrov opozície a spomína, že ĽSNS nedostáva dostatočný priestor v médiách.

18:24 – Mazurek nezostáva nič dlžný svojej povesti plamenného rečníka. Hovorí o rovnakých právach aj povinnostiach pre všetkých.

18:25 – „Skúste hovoriť po takomto skvelom rečníkovi, to nie je jednoduché,“ začal svoj prejav j. Šimko. Počet ľudí v sále odhadol na 650 až 700.

18:28 – Spochybňuje oficiálne čísla o znižovaní nezamestnanosti. „Dovolím si povedať, že sú tu obce s viac ako 98% nezamestnanosťou,‘‚ povedal primátor R. Soboty. Spomenul tiež rýchlostnú cestu R2, ktorá mala byť v regióne podľa sľubu vlády už v roku 2012. „Vláda prijíma uznesenia, ale bohužiaľ sa neplnia,“ konštatoval rimavskosobotský primátor.

18:32 – Na mítingu je podľa Šimka aj starosta Sútora a ďalší starostovia.

18:40 – Šimko reční už 15 minút, väčšinou hovorí o ekonomických témach, napr. podpore domácich podnikateľov.

18.45 – Šimko podotkol, že s ĽSNS kandidujú aj členovia Národnej koalície, ktorej členom je i poslanec Štefan Baláž. „Tento človek je fašista?“ opýtal sa Šimko a poukázal na to, že spolu napríklad organizujú kladenie vencov pri pamätníku obetí druhej sv. vojny.

18.47 – Primátor R. Soboty prezradil, že mal ponuky kandidovať od viacerých strán, ale vybral si Kotlebu, lebo mu verí.

18.49 – Šimko sa opýtal, ako predstavitelia koalície pomohli „Čiernemu mestu„, teda rómskemu sídlisku Dúžavská cesta. Po zhruba 23 minútach svoj prejav zakončil tým, aby sa ľudia nebáli voliť ĽSNS.

18.53 – Vystriedal ho europoslanec Milan Uhrík. O Európskej únii (EÚ) podľa neho médiá informujú len pozitívne. „EÚ robí niektoré veci dobre, ale oveľa viac robí zle,“ podotkol.

18.54 – V. Británia podľa neho vystúpila zo „žalára národov“.

18.55 – Uhrík spomína Rómov, imigrantov, na ktorých sa podľa neho vždy nájdu peniaze, aby sa sem mohli dostávať. „Postupne sa o slovo hlásia aj pedofili,“ dodal.

19:00 – Dotkol sa tiež potravinovej sebestačnosti, o ktorú SR podľa neho prišla. „Obnovíme slovenské poľnohospodárstvo, zoštátnime strategické podniky,“ sľubuje s tým, že to nebude ako za komunistov, pretože sú na to dostupné vhodné legislatívne nástroje.

19:10 – Uhrík nie je spokojný s tempom výstavby ciest a chýbajúcimi novými bytmi. Tvrdí, že ich strana to zmení.

19:11 Slovensko podľa neho potrebuje radikálnu zmenu. „Potrebujeme politikov ako Viktor Orbán, ktorí sa nebudú báť postaviť za svoj národ,„dodal.

19:13 – Program vrcholí prejavom Mariana Kotlebu. Pýta sa, či je v sále Igor Matovič, ktorý sľuboval prísť. „R. Sobota je pre trnavského panáčika asi ďaleko,“ poznamenal Kotleba.

19:15 – Opozícia má podľa neho v programe len tri slová. „Drogy, imigranti a buzeranti,“ konkretizoval.

19:19 – Kotleba kritizuje slabú zdravotnú starostlivosť a nezáujem vlády o túto tému. Mladí ľudia podľa neho pre ekonomické dôvody musia odchádzať zo SR, alebo sa hypotekárne zadlžovať. Niektoré časti obyvateľstva pritom podľa neho dostávajú bývanie zadarmo.

19:21 – ĽSNS podľa predsedu nemá nič proti „slušným cigánom„.

19:27 – V bytovej otázke by podľa neho pomohli štátne podniky, kde by prácu našli mnohí nezamestnaní. Doterajšie vlády podľa predsedu ĽSNS len zadlžovali Slovensko.

19:32 – „Pánboh je k nám veľmi milostivý, lebo nám dáva šancu poučiť sa z chýb západnej Európy,“ hovorí v závere svojej reči Kotleba a dodáva, že sa tam napríklad menia kostoly na mešity a vo veľkom podporujú homosexuáli. „Keď Miňo Uhrík v Bruseli nazve buzeranta čudom, tak ho za to disciplinárne stíhajú,“ zvýšil hlas predseda ĽSNS.

19:37 – Kotleba dohovoril, je čas na otázky publika.

19:38 – Muž z hľadiska vraví, že hlas pre Kotlebu je hlasom pre Smer. Publikum ho vybučalo.

19:39 – Kotleba tvrdí, že sú ochotní rokovať s každým, kto si ctí národný, sociálny a kresťanský princíp SR. Spoluprácu so Smerom však označil za „čistú demagógiu feťákov„.

19:43 – Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Česko podľa Kotlebu musia držať spolu a brániť sa „proti tomu chlievu, ktorý nám sem chcú natlačiť, lebo inak padneme„.

19:45 – Posledná otázka z publika smerovala na primátora J. Šimka. Muž z davu sa opýtal, či primátorovi R. Soboty nevadí klásť vence pri pamätníku Červenej armády na Slavíne, ktorá podľa neho zničila Slovenský štát, ku ktorému sa hlási aj ĽSNS. Slovo si však vzal Kotleba, ktorý povedal, že sa netreba vracať do minulosti a hľadať to, čo nás delí, keďže Slovensko čelí v súčasnosti mnohým hrozbám.

19:47 – Míting ĽSNS sa skončil.

19:50 – Pri porovnaní obidvoch podujatí v takomto rýchlom slede za sebou je jasne vidieť, že Slovensko je až desivo polarizované…

20:07 – Textový priamy prenos z dnešných dvoch podujatí sa týmto končí. V priebehu večera ešte na koniec článku pridáme krátke videá z obidvoch akcií. Ďakujeme za pozornosť a ak sa vám naša stránka páči, môžete si nás ‚lajknúť‘ na Facebooku.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

HALIČ: Hasiči v noci zasahovali pri horiacom vozidle

Štyria príslušníci HaZZ na jednom kuse techniky zasahovali pred polnocou pri horiacom vozidle na ceste…

8 minút ago

Medzi Rimavskou Sobotou a Lučencom má vzniknúť BioPark na produkciu biometánu

Na rozhraní Gemera a Novohradu je v príprave výstavba nového závodu. Jeho oficiálny názov bude…

1 deň ago

V Lehote nad Rimavicou zakladajú novú tradíciu, obnovili páračky

Páračky boli kedysi bežnou súčasťou života na dedine, ale v posledných desaťročiach tento zvyk u…

2 dni ago

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

1 týždeň ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

1 týždeň ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

2 týždne ago