Firma BSP – servis chce pri Ochtinej ťažiť wolfrám a molybdén

OCHTINÁ – Zhruba 90-tisíc ton wolfrámových a molybdénových rúd ročne plánuje hlbinnou ťažbou dobývať pri Ochtinej v okrese Rožňava spoločnosť BSP – servis, s. r. o. Vzniklo by tak 25 až 30 nových pracovných miest v bani. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Navrhovaná činnosť predstavuje zámer otvorenia a prípravy výhradného ložiska molybdénových rúd a následného dobývania predmetných rúd v dobývacom priestore Ochtiná. Navrhovaná činnosť predstavuje realizáciu nového projektu zameraného na exploatáciu ložiska molybdénových rúd v dobývacom priestore Ochtiná, určeného Obvodným banským úradom v Spišskej Novej Vsi. Navrhovaná činnosť bude vykonávaná na pozemkoch s celkovou výmerou 6,5 hektára,“ uvádza spoločnosť v materiáloch ku konaniu.

Ako v tejto súvislosti informoval Denník N, spoluvlastníkom uvedenej firmy je bratislavský podnikateľ Martin Šamaj, ktorý je súčasne spoluvlastníkom IT firmy BSP Softwaredistribution. V rokoch 2006 až 2016 jej kontrakty so štátom podľa Denníka N predstavovali dokopy 34 miliónov eur.

S výstavbou ťažobného areálu by spoločnosť chcela začať ešte v roku 2020 a ťažiť až do vydobytia zásob rúd. „Pred samotným dobývaním suroviny a takzvanou otvárkou a prípravou ťažobného pol’a sa budú vykonávať banské práce na sprístupnenie ložiska volfrám-molybdénových rúd – razenie prístupovej štôlne a vetracieho komína,“ dodáva spoločnosť v materiáloch.

Oblasť ložiska pri Ochtinej bola podľa materiálov k EIA skúmaná geologickým prieskumom v 70. až 90. rokoch 20. storočia. Od roku 2015 realizovala v prieskumnom území vyhľadávací ložiskový prieskum spoločnosť GREEN VIEW s.r.o.

Zdroj: enviroportal.sk. Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár